Harminc éve érkeztek a Madáchba a Macskák

2013. március 25. színháztörténeti szempontból jelentős nap lesz Magyarországon, ugyanis jubileumot ünnepel a Madách, hiszen a színház Macskák című előadása már 30 éve látható.

Harminc éve lépnek színpadra Macskák újabb és újabb generációi a Madách Színházban. Az eltelt három évtizedben a különböző szerepekben 190 művésznek tapsolhatott a közönség. Az évforduló alkalmából megújul a musical, március 22-én újabb nemzedék lép színpadra. Olyan fiatal énekesek és táncosok veszik át a stafétát az elődöktől, akik az 1983-as bemutató idején még meg sem születtek.

macskák össz

Szirtes Tamás igazgató 1982-ben, az ősbemutató évében látta a Macskákat Londonban. Az előadás lenyűgözte a rendezőt, aki szívesen látta volna a produkciót itthon is, ám kétségei voltak afelől, hogy Magyarországon, az akkor prózai színházként működő Madáchban kivitelezhető-e, jó fogadtatásra találna-e egy ilyen típusú zenés darab. Ádám Ottó a színház akkori igazgatója, azonban támogatta az ötletet, amivel kollégája előállt, annak ellenére, hogy a Macskák sehogyan sem illett bele a színház akkori repertoárjába. „Ádám Ottó sikerérzékének és szituációs érzékének, remek intuíciójának köszönhető, hogy a Macskákat bemutathattuk” – mondta Szirtes Tamás a Színház.hu-nak. 

A játszási jogokért Szirtes Londonba utazott, Andrew Lloyd Webber produkciós cégéhez. „Bár a Webber- cég akkoriban még nem volt akkora birodalom, mint ma, én a biztonság kedvéért ajánlólevéllel a zsebemben érkeztem, amelyet Daniel Messi angol színésztől kaptam, aki járt Magyarországon és látta a Madáchban a „Sok hűhó semmiért” című előadást” – mesélte a Macskák rendezője, aki a produkciós cég ügyvezetőjével tárgyalt a játszási jogokról. „Két lényeges kérdést tett fel az igazgató, az egyik az volt, hogy mennyibe kerül nálunk egy jegy. 1983-at írtunk" – hangsúlyozta Szirtes Tamás. "Akkoriban a Madáchban egy jegy 70 forintba került, ami egy angol fontnak felelt meg. Én úgy éreztem, hogyha ezt elmondom, akkor véget is ér a tárgyalás. Így hát vettem egy mély lélegzetet, és azt mondtam, hogy 2 fontba kerül nálunk egy színházjegy. Ami szintén nevetségesen hangzott, de ennél többet már nem mertem mondani. Közben arra gondoltam, hogyan fogjuk otthon két fontért árulni a jegyeket” – mesélte nevetve Szirtes Tamás. "A cégvezető arcára kiült a döbbenet, gondolta biztosan az angoltudásommal van gond, és valamit félreértettem, miután tisztáztuk, hogy mindketten jól értettünk mindent, jött a második kérdés: a színházunk aréna-színház vagy proscenium-színház. Londonban ugyanis arénaszínpadon játszották a darabot. Olyan porondszerű színpadon, amit a nézők körbeülnek. Természetesen a Madách proscenium-színház, ezt el is mondtam. Akkor úgy éreztem, hogy ebből tényleg nem lesz semmi. Ám két hét múlva megkaptuk az engedélyt” – idézte fel a három évtizeddel ezelőtti eseményeket a Madách Színház igazgatója, aki 1982-ben Seregi Lászlót kérte fel a Macskák társrendezőjének.

macskák 30

„Nélküle nem jött volna létre ez a produkció. Seregi László megtanított bennünket arra, mi a zenés színház és mi a perfekcionizmus” – hangsúlyozta Szirtes Tamás. „Hat hónapon át próbáltuk a darabot, addig gyakoroltunk egy-egy mozdulatot, amíg tökéletes nem lett. Az Operaház táncosaitól megtanultuk azt az odaadást, alázatot és szenvedélyt, amit ez a műfaj megkívánt, azt, hogy a próbán is ugyanolyan intenzitással kell táncolni, mintha a bemutatón lennénk. Rá kellett jönnünk, hogy a zenés színház a határokat feszegeti. Vérrel és verítékkel csináltuk végig a próbaidőszakot – vallotta be a Macskák rendezője, aki szerint a produkció sikerében nagy szerepe volt Romhányi Józsefnek is, aki a musical szövegét fordította. „Ilyen irodalmi fordítás addig nem létezett. Romhányi Józef bravúros szöveg-változata egyenértékű T. S. Eliot verseivel” – mondta Szirtes Tamás, aki kiemelte Vágó Nelli jelmeztervező munkáját is, hiszen a mai napig az ő kreációiba bújva válnak macskákká a színészek.
Az elmúlt 30 évben az előadás számos szereposztást megélt, mintegy ezernégyszázszor játszották, eddig több mint másfélmillió néző vásárolt rá jegyet.

Póka Éva, aki 30 éve játssza Cassandra szerepét, 1982-ben Londonban látta a Macskákat és elhatározta, ő is részese akar lenni a Budapesti előadásnak. Az operettszínház színészeként jutott be a produkcióba. „Hihetetlen élmény volt, hogy beválogattak! Az a hat hónap, amíg próbáltunk, olyan tanulmány volt számomra, amiből a mai napig táplálkozom” – mondta a színésznő.
Hűvösvölgyi Ildikó 12 évig szerepelt a darabban, ami nagy fordulópontot jelentett számára: „Kiderült, hogy musical színésznő vagyok” - mondta a művésznő, aki stílusosan, a 800. előadáson intett búcsút Mindlevery szerepének és adta át a stafétabotot Ladinek Juditnak. Hűvösvölgyi Ildikó számára a 30 éves Macskák jubileum több szempontból is különleges lesz. Március 22-én ugyanis lánya, Kisfaludy Zsófia Bombalurina szerepében debütál a musicalben, amelynek ünnepi előadásán anya és lánya együtt áll majd a színpadon. „Nem csak életet és mesterséget adhattam a lányomnak, hanem ezt az előadást is” – fogalmazott lapunknak a színésznő.

macskák bencze vagBencze Ilona 30 éve Bombalurina szerepében lépett színpadra a Macskákban. „Előtte a Madách prózai színésznője voltam, és bár a La Mancha Lovagjában és más zenés darabban is játszottam hihetetlen öröm volt a Macskákban szerepelni. 34 éves voltam, amikor először találkoztam a darabbal, és amikor Seregi László megpróbált belőlem balett táncost csinálni” – mesélte Bencze Ilona, aki bevallotta a feladat nem volt egyszerű, ezért túl a 8-10 órás színházi próbákon magánszorgalomból is gyakorolta a koreográfiát, hogy képes legyen tartani a tempót és tökéletesen eljátszani a szerepét, amelyet élete legnagyobb sikerének tart. Később a művésznő Bombalurinából Grizabellává változott. „Azt kívánom Koós Rékának, aki most átveszi tőlem Grizabella szerepét, hogy legalább annyi öröme legyen benne, mint nekem volt és legalább annyi ideig játssza, mint én” – mondta a színésznő, aki azt is elárulta, bár mindkét macskaszerepét nagyon szerette, az igazi szerelem számára mégis Bombalurina marad.
Ladinek Judit, aki már 750-szer alakult át macskává, 1990-ben táncművészként került produkcióba. Később Mindlevery, a tolvaj macska bőrébe bújt, márciustól pedig Bombalurinaként mutatkozik be. Ladinek Judit gyerekként egy Fenyőfaünnepen lépett fel a Parlamentben, ott találkozott először a Macskákkal, amelyből a Madách Színház művészei, köztük Hűvösvölgyi Ildikó, egy részletet adtak elő. „Lenyűgözött a zene és a koreográfia harmóniája, ha akkor valaki azt mondja, hogy ez a szerep tíz év múlva az enyém lesz, nem hiszem el” – idézte fel az első találkozást a darabbal Ladinek Judit.

macskák szenteSzente Vajk állítása szerint 20 éve készül arra, hogy a Macskákban szerepeljen. A színész a darab 2007-es Szegeden bemutatott, felújított változatában kapcsolódott be a produkcióba. Ám már tíz évesen, nagyszülei lugasában Macskák előadást rendezett. „Elvis Trén a kutyánk volt, Grizabella szerepét pedig a nagyszüleim macskájára osztottam, próbáltam betuszkolni valahogy a lugasba, de ő egyszer csak úgy döntött, hogy távozik a színpadról úgyhogy kértem a közönséget, hogy tapsolja meg” – elevenítette fel a rendhagyó előadást Szente Vajk, aki most Elvis Trénként látható a Macskákban.

Március 22-én új macska-generáció mutatkozik be a Madách Színházban. Az új szereposztásban Weil Róbert, Koós Réka, Mező Zoltán, Bakó Máté, Szvétek László, Ladinek Judit, Kisfaludy Zsófia, Molnár Gyöngyi, Berényi Dávid, Jenei Gábor, Kiss Ernő Zsolt, Foki Veronika, Sándor Dávid, Ekanem Bálint, Sánta László, Puskás Péter, Simon Boglárka, Kecskés Tímea, Magyar Krisztina, Sári Éva, Nagy Attila és Bereczki G. Zoltán lép színpadra.

macskák újA 30 éves jubileumi Macskák előadást egy héten át különleges rendezvénysorozattal teszi még emlékezetesebbé a Madách Színház. Az ünnepi hét programja itt olvasható.
A jubileumi rendezvénysorozat keretében a Madách Színház egy különleges felhívást is közzé tett: „Keressük azokat, akik egy napon születtek a Macskákkal, vagyis éppen március 25-én lesz a 30. születésnapjuk! A jelentkezéseket a macskak30@madachszinhaz.hu e-mail címen várjuk, természetesen a születésnapot igazoló valamilyen dokumentum másolatával. Kérjük, osszátok meg ismerőseitekkel, hogy megtaláljuk azokat, akikkel együtt ünnepelhetjük a Macskák jubileumát.”

 

Szerző: Kodova Michaela / Színház.hu

Fotó: Madách Színház

süti beállítások módosítása