Prőhle Gergely visszautasította az osztrák bírálatokat

Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára visszautasította a magyar gazdaság- és a kultúrpolitikát ért osztrák bírálatokat a Kurier osztrák napilapnak adott, 2013. február 6-án megjelent interjúban.

Erre a hírre reagált Prőhle Gergely: Figyelmeztetés Bécsből - Neves osztrák művészek írtak Balog Zoltánnak  (Hír)

 

Az európai uniós kétoldalú kapcsolatokért felelős Prőhle Gergely a Kurier című lapban visszautasította osztrák vállalatok panaszát, miszerint a kormány „zaklatja” a külföldi vállalatokat. Kijelentette: a válság terheit mindenkinek egyenlően kell viselnie. Hozzátette: a gazdaságpolitikának kiszámíthatónak kell lennie.

prohle A kultúrpolitikát ért kritikákra válaszolva úgy fogalmazott: Ausztriában is lezajlottak „kultúrharcok”. A helyettes államtitkár Thomas Bernhard és Elfriede Jelinek esetét említette példaként. „A magyar kultúrában is vannak hasonló belharcok, mint Ausztriában” – tette hozzá. Mindkét nemzetközileg elismert írót, drámaírót hevesen támadták hazájában Ausztriát bíráló műveik miatt. Az őket ért bírálatok nyomán mindketten megtiltották műveik előadását Ausztriában. Jelinek később feloldotta, majd más művekre ismét alkalmazta a tilalmat. A Bernhard hagyatékát gondozó alapítvány egyes művek bemutatását engedélyezi az osztrák színpadokon.
Prőhle úgy vélekedett, Magyarország nem érdemelte ki a bécsi Burgtheater tiltakozó akcióját. A Nemzeti Színház igazgatói szerződése lejárta után most egy másik ízlésirányzat érvényesül, ami indokolatlanul vált ki politikai támadásokat – mondta. A múlt héten Matthias Hartmann, a Burgtheater igazgatója „a minisztérium egyes, különösen a magyar színházi életet érintő kultúrpolitikai intézkedései” feletti aggodalomtól vezérelve, hat neves osztrák művésszel, köztük Jelinekkel és Michael Haneke filmrendezővel közösen nyílt levélben fordult Balog Zoltán emberi erőforrás miniszterhez.
Az interjúban Prőhle a riporter kérdésére azt mondta, nem tud egy konkrét esetről sem, hogy zsidó családok Ausztriába települtek volna ki. Kijelentette: a magyarországi zsidó közösség számíthat a kormány támogatására. „Minden antiszemita és rasszista kijelentést következetesen el kell ítélni” – tette hozzá.
Az interjú teljes egészében itt olvasható: http://kurier.at/politik/ausland/staatssekretaer-es-gibt-keine-schikanen/3.175.087

Forrás: MTI, kormany.hu

 

süti beállítások módosítása