Elmentek – Notóriusok 30.2 - Múltidézés a Katonában

A harmincéves Katona József Színház az Elmentek - Notóriusok 30.2 című elődására készül, melyre február 11-én, 19 órától kerül sor a Kamrában. A színház művészei négy alapító tagot idéznek meg régi interjúk, kritikák, illetve kollégák és családtagok visszaemlékezéseinek segítségével.

„Mikor hal meg egy színész? Akkor, amikor az utolsó néző is meghal, aki őt még láthatta, vagy búvópatakként előkerül valamiféle kollektív emlékezetből… Én szomorúbban látom ezt. Amikor már nem bírt bejönni a színházba, hiába kérleltük. Akkor.” /Zsámbéki Gábor/

A Katona József Színház a Notóriusok sorozatban a dokumentumszínház eszközeivel eleveníti fel az elmúlt harminc év történetét; a megalakulás eseményeiről, a kulisszák mögötti játszmákról az Eleje – Notóriusok 30.1 című előadásból értesülhetett a néző, míg a folytatásban az eltávozott nagy öregekre emlékezik a társulat.

katona1

Ez alkalommal Gelley Kornélról, Ronyecz Máriáról, Vajda Lászlóról, Horváth Józsefről tudhat meg többet a közönség. A Katona korábbi igazgatója,  Zsámbéki Gábor egy interjúban így emlékezett kollégáiról: „Voltak stiláris váltások a Katona életében, de ezt elemezzék mások; én színészekre emlékszem, és a korszakok is hozzájuk kötődnek az emlékezetemben. Amikor még élt Major, Gobbi, Gelley, Ronyecz, Horváth Jóska, Vajda László, Balkay... – ez számomra egy korszak, pedig különböző életkorú emberek voltak.”

A Notóriusok korabeli zenék, dokumentumok, cikkek és interjúk felhasználásával repít vissza az időben. Az előadást Máté Gábor rendezi. Szereplők: Elek Ferenc, Ötvös András, Mészáros Béla, Takátsy Péter, Fullajtár Andrea, Pálos Hanna, Kiss Eszter, Borbély Alexandra.

Forrás: Színház.hu, Katona József Színház

süti beállítások módosítása