Horváth Csaba: "Azt látom, hogy mindenki ordít"

Horváth Csaba koreográfussal, a Forte Társulat alapítójával készített interjút a Revizor. Szemléztük.

A Revizor cikkéből:
"Engem annyira nem érdekel a kultúrpolitika. Valamikor még érdekelt, de ma már egyre kevésbé. (...) De ha én most elmondanám neked a véleményemet úgy összességében az egészről, abban nem lenne köszönet. De minden oldalról és minden létező személyről, aki manapság kultúrpolitizál" - fogalmazott Horváth Csaba a Revizornak adott interjújában.
Schilling Árpád decemberi, az ÉS-ben megjelent Tessék politizálni! című publicisztikájával kapcsolatban elmondta, alapvetően egyetért azzal az állítással, miszerint a művész közszereplő, "csak ott van a baj, amikor valakinek a buzgó politikai véleménynyilvánításai esetleges szakmai gyöngeségeiről vonják el a figyelmet, és az sajnos egyre gyakoribb manapság mindkét oldalon" - vélekedett a Forte vezetője, aki szerint a művésznek elsődlegesen az a dolga, hogy alkosson és a műalkotásain keresztül szólaljon meg.

horvath csaba

Fotó: Dusa Gábor

"Számtalan példa van a színházban, a táncművészetben, a képzőművészetben, hogy bizonyos politikai helyzetekben különböző művészek, akik igazán nagy művészek voltak, rákényszerültek arra, hogy a véleményüket műalkotásaikon keresztül magas színvonalon elmondják. Ez ma Magyarországon elég nagy hiány. A magas színvonalra gondolok. Jelenleg nem nagyon látok mást, csak azt, hogy egyébként remek és nagyszerű emberek, művészek iszonyúan megtanultak politikus módon fogalmazni és kommunikálni. (...) Egyszerűen azt látom, hogy mindenki ordít, nyilván megvan rá az oka, de többnyire azért ordítanak, hogy a saját hangjukat hallassák" - mondta a koreográfus-rendező.

Szikora János megválasztása után Horváth Csaba lett a székesfehérvári színház tánctagozat-vezetője. A kérdésre, vajon társulata, a Forte életében ez milyen változásokkal jár majd, a társulatvezető így felelt: "Még minden képlékeny, de a tárgyalások folyamatosan zajlanak. A Forte egy működő független társulat, és egyelőre az is marad. Nyilván bizonyos feltételekkel vállaltam el a pozíciót, hogy mindaz, amit csinálok, esetleg intézményesült formában folytatódhasson. Bizonyára kompromisszumot is kell kötni, hiszen egy tánctagozatnak a színház felé szolgáltatnia kell, de azt azért nem gondolom, hogy azok a művészek, akik évek óta velem dolgoznak, a Marica grófnőben fognak táncolni. Ezt egyszerűen jól ki kell találnunk. Szeptemberig kiderül, hiszen nekem ebben az évadban még semmi kötelezettségem nincs."

A teljes interjú itt olvasható.

süti beállítások módosítása