III. Richárd készül a Komáromi Jókai Színházban

A 60 éves Komáromi Jókai Színház az évad harmadik bemutatójára készül. 2013. február 15-én 19 órai kezdettel William Shakespeare III. Richárdja kerül bemutatásra, Martin Huba rendezésében.

 

Az alkotók ajánlója:
Ebben a darabban, természetesen a meggyilkolt gyerekek kivételével, egyetlen szereplő sincs, legyen bár gyilkos vagy áldozat, férfi vagy nő, nemes úr, herceg vagy átlagember, aki ne volna mások vérétől szennyes. A végső romlás állapotában lévő társadalom erkölcsi mélypontjára jutott. Gyilkosok és áldozatok között alig akad különbség, a romlottság természetes és általános – és mindezeknek esszenciája, tömörítése Richárd maga, aki lenézi az embereket, játszik velük, mint gigászi színész és rendező. A késő középkori angol király - testi és lelki torzsága ellenére - igazi reneszánsz figura, az érdek, a hatalom megszállottja.

Mikulaš Huba

Olvasópróba (fotó: Görözdi Szilárd)

A drámaköltő ezt a teljesen negatív jellemet belülről ábrázolja, és érezteti, hogy jelleme a magány szörnyű poklában ferdült el. "Úgy döntöttem, hogy gazember leszek" - mondja híres, a nézőt is szinte bűnrészessé tevő nyitó monológjában, s véres gaztetteit, melyekkel hatalomra jut, a hidegen kitervelt szerepjátszás eszközeivel hajtja végre. Célja egyetlenegy: megszerezni a hatalmat – bármi áron. Több uralkodót, testvérét, gyermekrokonokat, főrendek egész sorát gyilkolja és gyilkoltatja le, s közben az ámítás, az álszemérem, az álvallásosság eszköztárából válogatja szavait, mimikáját. Ördögi tetteit azzal tetőzi be, hogy áldozatainak özvegyét, árváját kéri és veszi nőül.

S beteljesíti célját, bár a trónra kerülés pillanata önnön léte legnagyobb tragédiája. Ugyanis ami addig életcél volt, onnantól már csak egy állapot, s Richárd nem tud mit kezdeni a hatalommal. Így bukása - a meggyilkolt áldozatok átkai szerint véres és szégyenteljes… 

A Komáromi Jókai Színházban, III. Richárd szerepében Mokos Attilát, Lady Anna szerepében Tar Renátát, Erzsébet királynő szerepében Szabó Szvrcsek Anitát, Buckinghamként Rancsó Dezsőt m.v., Margit királyné szerepében Bandor Évát láthatják. Bemutató: 2013. február 15. 19 óra, Komáromi Jókai Színház

Felfedezést tettek III.Richárd haláláról:

Hónapokig tartó vizsgálatok után a Leicesteri Egyetem kutatói bejelentették, hogy tavaly szeptemberben III. Richárd csontvázát találták meg egy leicesteri parkoló aszfaltja alatt, ahol az 1700-as évekig egy apátság állt.
A University of Leicester archeológusainak beszámolója szerint a királlyal kegyetlenül bántak el gyilkosai, a régészek tíz olyan sérülés nyomait fedezték fel, amelyet a csontváz több mint 500 éven át megőrzött. Richárd testhelyzetéből, az egymáshoz közel, természetellenes pózban tartott kezekből arra következtettek, hogy összekötözött csuklóval temették el. A csontváz egyik lába hiányzik, ám azt a vizsgálatok szerint a valamikor a halála, és a temetése után távolították el. Az archeológusok szerint az uralkodó halálát a tarkójára mért két ütés okozhatta, az egyik, valószínűleg alabárdtól származó seb a koponyája egy darabját is szétroncsolta.

További sebeket találtak az arccsontokon és a bordákon. A kutatás eredményeit részletező tanulmány megemlíti azt is, hogy a király maradványain számos "megalázó sérülés" nyomait fedezték fel, ezek közül egyet részleteztek, a király fenekének jobb oldalába szúrt kard vagy tőr nyomát. Az efféle kínzás a középkorban nem volt ritka, előfordult az is, hogy a testet azután gyalázták így meg, hogy az áldozat már halott volt, és levették róla a páncélt.
Peter Soulsby, Leicester polgármestere bejelentette, hogy III. Richárd maradványait a Leicester Katedrálisban helyezik örök nyugalomra. Február 8-ától ideiglenes kiállítást nyitnak a katedrálisban, majd nyáron végleges tárlatot is nyitnak, hogy bemutassák III. Richárd életét és halálát. (Forrás: MTI) 

süti beállítások módosítása