"Finomhangolásra van szükség" - Herczeg Tamás a Szegedi Szabadtériről

A Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztivál Szervező Nonprofit Kft. ügyvezetői posztjára pályázókat bemutató sorozatában ezúttal Herczeg Tamást, és a vele közösen pályázó Harangozó Gyulát szólaltatta meg a Délmagyar. Szemléztük.

A Délmagyar cikkéből:
"A szegedi fesztiválon az eddigi működéshez képest finomhangolásra van szükség. Harangozó Gyulával - akinek kompetenciája, kapcsolatrendszere nagy érték - közösen pályáztam. A szabadtérin a legideálisabb művészeti vezető egy olyan koreográfus, aki nagy térben tud gondolkodni, képes átlátni a produkciókat" - kezdte Herczeg Tamás, aki 2006-tól 2011-ig a szabadtéri igazgatóhelyettese volt, jelenleg pedig a Thália Színház operatív igazgatója. 

"Az előadásszámokat elsősorban a kereslet befolyásolja, az pedig jelenleg inkább apad, nem pedig növekszik. Ha csak kisebb előadásszámban tudunk játszani, akkor viszont arra kell törekednünk, hogy új és minőségi produkciókat hozzunk létre. A terveink szerint akár csütörtöki napokon is tarthatnánk előadásokat, valamint augusztus 20-a után is játszhatnánk még néhányat. A belföldi idegenforgalmi kereslet egyelőre ennyi, ez a realitás, ami persze nem jelenti azt, hogy a jövőben nem erősödhet" - mutatott rá Herczeg Tamás, aki arra is kitért, hogy önkritikusan felül kell bírálni a REÖK-kel kapcsolatos korábbi álláspontjukat, és a nemzetközi jelentőségű kiállítások mellett hangsúlyosabb lehetőséget kell biztosítaniuk a közönség körében népszerű szegedi művészek számára.

herczeg tamas

Herczeg Tamás (Fotó: Színház.hu)

Harangozó Gyula koreográfus így összegezte elképzeléseit: "A nemzetközi tapasztalatomat, kapcsolatrendszeremet, angol, német, orosz és spanyol nyelvtudásomat jól tudom hasznosítani a fesztivál programjának megszervezésekor. Egy ilyen gyors váltásnál az olajozott működéshez nagy szükség van arra a nagy helyismeretre és az intézmény működésének alapos ismeretére is, amellyel Tamás rendelkezik. Nyugat-Európában általában két év alatt történik a hasonló fesztiváloknál a vezetőváltás, hogy legyen idő az új koncepciónak megfelelő új műsor kialakítására. Az idei nyár kész programját most úgy kell levezényelnünk, hogy a közönség szinte észre se vegye, hogy vál váltás történt."

A Kossuth-díjas táncművész elmondta, látványos, nagy klasszikus balettprodukciót is szeretnének színpadra állítani kétévente. "A Bolsoj, a Kirov, a Párizsi Opera vagy a Covent Garden balettegyüttesében és világsztár szólistákban gondolkodom" -  fogalmazott Harangozó Gyula, majd hozzátette, a püspök úrral és a katolikus egyházzal is szeretnének szorosabb kapcsolatot kialakítani. Passiójátékot rendeznének a szakrálisnak tekinthető Dóm téren, és ezt a produkciót akár körbe is lehetne vinni az országban.

Forrás: delmagyar.hu

süti beállítások módosítása