"Úgy látszik, szeretek játszani" - Lévai Katalin a Párnakönyv premierről

Lévai Katalinnal, a Párnakönyv írójával, egyben a műből készült színdarab egyik főszereplőjével beszélgetett a Hölgyvilág. Lapszemle.

A Hölgyvilág cikkéből:
"Különös, hogy most, ilyen későn az életemben megtörténik az, amiről gyerekkoromban olyan sokat álmodoztam: színpadon játszom, méghozzá a saját darabomban" - árulta el Lévai Katalin, akinek első kisregényéből, a Párnakönyvből színdarab készült, amelyet február 12-én mutatnak be a Rózsavölgyi Szalonban. Maga az írónő is szereplője saját darabjának, a narrátor szerepét ölti magára, az emlékező ént.

"Úgy látszik, szeretek játszani. Ez új felismerés. Az első próbák közben rájöttem, mi a színészet varázsa, mi teszi olyan végtelenül vonzóvá számomra ezt a mesterséget. A színpadon - akármilyen parányi legyen is - az ember valóban Isten bohócának képzeli magát, és valami különös táncot mutat be önmagának. Szállni készül a világban, minden félelem nélkül" - mesélte Lévai Katalin.

levai katalin

Fotó: Rózsavölgyi Szalon

Szerepéről úgy fogalmazott, több mint narrátoré, kevesebb mint színészé. "Oldalt ülök, figyelem Földes Eszter és Németh Kristóf játékát, és nézem Dicső Dániel rendezőt. A Párnakönyv önéletrajzi ihletésű mű, életem fiatalkori nagy szerelmének történetét mesélem el benne. Egy olyan szerelem történetét, amilyet mindenki legalább egyszer az életében szeretne átélni" - összegzett az írónő.

Lévai Katalin a próbafolyamatról így vallott: "Ahogyan haladtunk a próbákkal, úgy lett sok minden egyre világosabb írásról, színházról. Az írás magányos varázslat. Az író saját világot teremt, amiben a maga által kitalált szereplőkkel együtt él, mozog, lélegzik. Roppant vágy égeti, a saját szavak kimondásának vágya. Ebből nem enged. A színészet közös varázslat. Együtt születik meg az íróval, a rendezővel, a másik színésszel, a díszlettervezővel, a jelmezzel - és a közönséggel. A színész a legkiszolgáltatottabb ember a világon. Sok mindenkivel kell megküzdenie ahhoz, hogy önmaga lehessen. Óriási erőfeszítéseket kell tennie, hogy eljusson a saját varázslatához, a maga belső világába."

A teljes interjú a Hölgyvilágban olvasható.

Bemutató: 2013. február 12. 19:30
Rózsavölgyi Szalon

süti beállítások módosítása