"Új perspektívák nyílnak" - Szabó György a Trafóról

Szabó Györggyel, a Trafó alapítójával és volt igazgatójával készített interjút a Campus Online. Szemléztük.

A Campus Online cikkéből:
Szabó György az interjúban többek között arról is mesélt, miért alapította meg a Műhely Alapítványt a 90-es évek elején: "(...) azért, mert ahogy a magyar piacon megjelentek a külföldiek, egyre inkább látható volt a hátrányunk. Mondták is a nézők, hogy 'figyelj Gyuri, ezek a külföldiek nagyon jók, de a magyaroknál kéne valamit csinálni'. S akkor nekiálltam próbahelyet keresni, de azt mondták, ne csak próbahelyet keressek, hanem olyat, ahol be is lehet mutatni előadásokat. Végül egy francia anarchista csoporton keresztül jutottam el a Trafóba. 1992 környékén meg is vette az épületet a főváros, de kellett még 6 év, hogy beköltözhessünk" - mesélte Szabó György, aki további részleteket is elárult a Trafó létrejötte körüli történésekről:
"Mikor elkezdődött az építkezés, pontosan tudtam, hogy mit akarok, például azt, hogy ne legyen középen zsinórpadlás. Az új technológiai megoldások láttán a fővárosi apparátus azt mondta, hogy ez az ember 'egy dilettáns, amatőr'. Az épület korábban transzformátorházként működött, ezért is adtuk neki a Trafó nevet, hiszen az identitás szempontjából ugyanarra használjuk a helyet: a Trafó is (szimbolikusan) transzformál, átalakít, kulturális innovációt hoz létre, ami később becsatornázódik a 'nagy művészetbe'. Egy csomó dolgot, módszert, amit az elmúlt húsz évben csináltam, ma már a nagyszínpadokon látok viszont. Nagyon nagy a lista, amit hál’ istennek mások lemásoltak. Nekünk ez a dolgunk, hogy vigyék."
szabo gyorgy

Fotó: Stiller Ákos, campusonline.hu

A kérdésre, mi alapján dönti el, hogy mely külföldi előadásokat hívja meg, a Trafó alapítója, jelenleg tanácsadója így felelt: "A néző szemével próbálom figyelni az előadásokat. Ez az egyik oka a népszerűségünknek, a másik az, hogy sikerült kidolgoznom egy olyan módszert, aminek az a lényege, hogy hatékonyan dolgozzon együtt a szakmai és kommunikációs csapat, ez a specialitása annak a működésnek, amit a Trafó képvisel. Aztán azt is kitanulja az ember, hogy hogyan merjen egy olyan produkcióra igent mondani, ami lényegében az egyhavi költségvetésével egyenlő. Mindennek az alapja a tapasztalat, a rutin és a kapcsolatrendszerek. Ismernek a világban bennünket."

A Trafó vezetőváltásáról Szabó György így nyilatkozott: "Nagy József vezetésével új perspektívák nyílnak, viszont kell egy év, hogy ezek érezhetővé váljanak. Azt látom, hogy a csapat újra megtalálta a lendületét, egyre érdekesebb dolgok lesznek, szeptembertől a lenti klub átalakításával igyekszünk még inkább közösségi hellyé tenni a Trafót. A Trafó transzformál és transzformálni fog!"

A teljes interjú itt olvasható.

süti beállítások módosítása