Két bemutató egy napon a Jókai Színházban

Február 15-ére két új előadás bemutatóját is kitűzte a Békéscsabai Jókai Színház.

Fekete Péter igazgató ajánlója:

Farsang havában két új előadással kedveskedünk közönségünknek, melyek bemutatóját egyazon napra, február 15-ére tűztük ki.

A délután a nagyobb gyerekeké, az ifjúságé, a családoké. 15.00 órától Mikszáth Kálmán klasszikus művét a Szent Péter esernyőjét Katkó Ferenc állítja színpadra, melyhez Újszászi Andrással, az ExperiDance fiatal táncművészével terveztetett látványos mozgásokat.
A friss, üde, új színpadi adaptációban Balogh Kálmán fergeteges zenéjére táncolnak, játszanak, dolgoznak együtt színházunk művészei a Színitanház fiataljaival.
Kötelező irodalom, kötelező színház, kötelező megnézni, kihagyni: nem kötelező, csak hiba!

Este 7 órakor egy kortárs izlandi szerző, Árni Ibsen Mennyország című darabbal várjuk a klasszikus színjátszáson túlra is nyitott színházbarátokat – 16 éven felüli korhatárra figyelmeztető piros körrel ellátva meghívásunkat.

A darab kíméletlenül éles szembenézésre és kegyetlenül őszinte állásfoglalásra kényszeríti a nézőt egy szubkulturális világgal, kendőzetlen nyíltsággal beszél a – nem csak az izlandiakat jellemző és minősítő – lelkileg kiürült ifjúsági réteg viselkedéskultúrájáról.
Valóban skizofrén, de minden mozzanatában élettől lüktető szomorú-vígjáték ez, Tege Antal rendezésében, a Jókai Színház „kemény magjának” előadásában. Egy technikailag is egyedülálló dramaturgiai bravúrral megírt darab bravúros előadását nézhetik meg a színház Vigadójában. A nézők egyik fele belülről, a másik fele kívülről nézi – ugyanabban az időben, ugyanazt – a darabot. Szünetben helyet cserél a nézőtér két oldala, s megnézheti a már látott történetet a másik oldalról (a másik oldaláról) is. S joggal merül majd fel a dilemma a nézőteret elhagyó színházlátogatóban, ha egy érem mindkét oldalát soha nem látjuk egyszerre, hogyan mondhatunk ítéletet róla?
A klasszikus hangvételű – és színpadra állítású – A kőszívű ember fiai után most tehát két modern rendezést kínálunk fel a Jókai törzs- és új nézőinek. Éljenek a lehetőséggel!

Fekete Péter
igazgató

süti beállítások módosítása