A Figaro házassága nemzetközi sztárszereposztásban

Három estén játssza szerdától a Budapesti Fesztiválzenekar Mozart operáját, a Figaro házasságát Fischer Iván vezényletével és rendezésében a Művészetek Palotájában.

"Sok szempontból talán a legjobb opera szövegkönyv a Figaro házasságáé, hiszen egy kitűnően felépített vígjátékból, Beaumarchais drámai alkotásából készült. Da Ponte, sőt Mozart is e minőség iránt illő tisztelettel nyúlt a színműhöz, csupán egy-két jelenet kihagyására szorítkoztak. A szöveg maradt az, ami: sziporkázó, tabukat döntő komédia, amit sokan a francia forradalomhoz vezető események egyikének tartanak" - meséli videoblogjában Fischer Iván
A zeneigazgató rendezőként is jegyzi a produkciót, véleménye szerint a teátrális zene és a muzikális színház elegye jól közelít a művek lényegéhez. A Figaro központi motívuma a ruha, a darabban folyton átöltöznek: a szobalány grófnénak, és fordítva, a siheder apród, Cherubino meg lánynak - arcot, identitást váltanak a szereplők. Szakács Györgyi ruhái díszletként funkcionálnak. "Elválasztottam az öltözeteket az emberektől, a bábukon álló ruhák mögé állhatnak a helyüket cserélő figurák" - árulta el Fischer Iván.

Figarót Hanno Müller-Brachmann játssza, aki a Müpa közönsége a 2011-es Parsifal előadásban Amfortasként hallhatott. Almaviva grófot Roman Trekel, a berlini Staatsoper művésze, Daniel Barenboim közeli munkatársa alakítja. A Grófné Fischer Iván glyndebourne-i, illetve Fischer Ádám salzburgi Cosi fan tuttéjának Fiordiligije, azaz Miah Persson lesz. A svéd szoprán korábban Susanna szerepét is alakította a Figaro házasságában. Ezúttal őt Laura Tatulescu, a Romániában született amerikai szoprán személyesíti meg. A két karakterszerepre, Marcellinára és Don Basilióra két jelentős énekes egyéniséget, Ann Murrayt, illetve Robert Lloydot kérték föl. A világhírű mezzo számos nagy opera főszerepet játszott Donizetti belcanto művétől, a Maria Stuardától kezdve Didón át a Don Giovanni Donna Elvirájáig, az utóbbit például Solti György vezényletével. A Dublinban született Ann Murray az Ír Nemzeti Egyetem díszdoktora.

A világhírű brit énekes, Robert Lloyd a nemzetközi operaélet kimagasló, meghatározó művésze. 1972-ben lépett a londoni Királyi Operaház tagjai közé. Énekelte A kékszakállú herceg várának férfi hősét a Londoni Filharmonikusokkal, az előadásról DVD is készült. A budapesti Figaro-előadások után - ugyancsak Basilio szerepében - a Covent Gardenben lép fel, majd szeptemberben a Metropolitan Operaházban.
Cherubinót az izraeli mezzo, Rachel Frenkel személyesíti meg, aki Budapest után a bécsi Konzerthausban és a New York-i Mostly Mozart Fesztiválon énekli majd a szerepet Fischer Iván dirigálásával.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása