Március 1-jén nyit az Erkel Színház

A színház június 9-éig nyolcvanegy estén várja a közönséget.

Három hazai balett társulat közös estje nyitja a 2007 óta zárva tartó, közel 2000 fős közönséget befogadó Erkel Színházat, amely a rekonstrukció első ütemének befejeztével, március 1-jétől június 9-éig nyolcvanegy estén várja a közönséget.

 

"Az Erkel jelszava a hozzáférés. Aki a magyar operakultúrába adópénzt ad bele, bárki ebben az országban, hozzáférhessen a népszerű operákhoz, balettelőadásokhoz és koncertekhez" - foglalta össze a hamarosan megnyíló intézmény küldetését Ókovács Szilveszter, hozzátéve: egyértelmű, hogy nagy az igény az Erkelre, hiszen elővételben már most szépen fogynak a tavaszi előadásokra szóló jegyek. Ókovács Szilveszter, L. Simon László kulturális államtitkár, valamint Mozsár István mb. ügyvezető és műszaki igazgató együtt vezették körbe a sajtó képviselőit és a megjelent művészeket a felújítás alatt álló épületben, ahol a Valentin napra való tekintettel minden résztvevő "I love Erkel" feliratú kitűzőt kapott.

 

Mozsár István és a kivitelezési munkákat végző Laki Zrt. képviselője, Béres Lajos megmutatták a jelenlévőknek a színház elsőként megújuló részeit. A színpad egy olyan burkolatot kap, amely a tavaszi 81 előadás méltó színrevitelére alkalmas, jelentős átalakuláson mennek át az utoljára 1961-ben felújított színpadtechnikai berendezések, de kicserélik a teljes vezetékrendszert és a vizesblokkokat, valamint átépítik az ötözők nagy részét. Mozsár István elmondta, hogy az első rekonstrukciós szakasz célja a művészeti munkát leginkább támogató épületrészek rendbehozatala, úgy, hogy közben megóvják az Erkel Színház műemlékként is fontos részeit, pl. az emeleti nagybüfé két óriásfreskóját. A bejárás végén a színpadon levetítették az 'I love Erkel' című zenés fotómontázst, amelyen az Operaház művészei és munkatársai láthatók a színház különböző tereiben, többségük az életben is egy párként mosolyogva a kamerába. A videót itt ön is megnézheti:

 

 

OperaKaland


Az Erkel Színház diákok ezreit kívánja ellátni zenei útravalóval. Az idei évadban Erkel Ferenc Hunyadi László című operájának zenepedagógusok és színházi szakemberek által adaptált változatát tekinthetik meg. Az Operaház felhívását valamennyi középiskola és polgármester megkapta, a program indulásáig 225 intézményből eddig húszezren jelentkeztek, a regisztráció folyamatos.
Az OperaKalandban résztvevő iskolák között május 2-áig, az első előadásig utazik a Hunyadi László című opera egyik kelléke - egy bőrönd, amely többek között a darabban is felbukkanó szimbólumot, a magyar királyi korona másolatát tartalmazza. A Bálint-napi sajtóbejáráson Ókovács Szilveszter jelképesen át is adta a bőröndöt az első iskola, a Deák Téri Evangélikus Gimnázium egyik tanárának és két diákjának.
Az OperaKaland programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Belügyminisztérium támogatja.

 

Az Erkel mint online közösségi tér


Az Erkel Színház missziója, hogy közösségeket szólítson meg, és elérje a legnépszerűbb online közösségi portál operakedvelő látogatóit is. A 101 éves Erkel Színház újranyitásának tiszteletére, az évad végéig minden este, az aznap esti produkcióval kapcsolatos posztot lájkolók közül az első 51 látogató, összesen 101 fő (ötven pár és egy egyéni látogató), 101 forintos belépővel tekintheti meg az előadást. A "facebook-olt" jeggyel rendelkező közönség külön, a portálról elnevezett karzaton foglal helyet. A karzat bevezetését a webes felületen február 14-én, Valentin napon, a szerelmeseket megszólító "I Love Erkel" facebook-kampány támogatja meglepetésekkel.

 

Nyitóelőadás március 1-jén

 

Pas de trois - hármas, trió a táncszínpadon. Az Erkel Színház megnyitását közös esttel ünnepli a hazai táncszakma: a Magyar Nemzeti Balett, a Győri Balett és a Pécsi Balett három egyfelvonásosát tekinthetik meg a kapuit kitáró színház első vendégei. A különleges kínálatban a Győri Balett a Liszt zenéjére, Fodor Zoltán által koreografált Magyar Rapszódiát, a Pécsi Balett A Jó és a Rossz kertjéből című Cameron McMillan-koreográfiát, a Magyar Nemzeti Balett pedig Lukács András táncszínpadi alkotását, az Örvény című produkciót mutatja be.
A próbaüzem június 9-éig tart, az Erkel Színház repertoárján pedig családi szórakozást ígérő darabok: a János vitéz és a Pomádé király új ruhája, valamint népszerű operák: a Don Giovanni, az Aida és a Don Carlos szerepelnek. A rövid évadban az Operaház idei Kamaraénekes címmel kitüntetett énekesei: Sümegi Eszter, Váradi Zita és Bretz Gábor mellett nemzetközi hírű operaénekesek, többek közt Komlósi Ildikó is fellép majd.
Márciusban a Primavera nevet viselő sorozat a vidéki színházak operatársulatait vonultatja fel, amelyek vendégszereplésük alkalmával legfrissebb darabjaikat mutatják be az Erkel Színház közönségének.

 

 

(forrás: Magyar Állami Operaház)

 

 

 

süti beállítások módosítása