Szegedi szabadtéri – Herczeg Tamásra szavazott a szakmai bizottság

Herczeg Tamás kapta a legtöbb szavazatot a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatói posztjára benyújtott pályázatokat véleményező szakmai bizottság tagjaitól a testület pénteki ülésén – értesült az MTI több független forrásból.

A fesztiváligazgatói posztra összesen négyen pályáztak: Herczeg Tamás, a fesztivál korábbi igazgatóhelyettese, aki Harangozó Gyula Kossuth-díjas táncművésszel együtt irányítaná a szabadtéri játékokat, Kelemen Csaba egri színész, akinek neve lehetséges igazgatóként már korábban is felmerült, és akit Sasvári Sándor segítene művészeti vezetőként, Orbán Zoltán szegedi születésű újságíró, valamint Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező, színigazgató. Koltay Gábor később visszavonta pályázatát.

herczegA bizottsági meghallgatás előtt Herczeg Tamás újságíróknak hangsúlyozta, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok hét éve vált önálló intézménnyé, és immár lehetőség van a továbblépésre. A kulturális menedzser úgy látja, meg lehet teremteni a játékok régen vágyott nemzetköziségét, ebben nyújthat segítséget Harangozó Gyula. A Kossuth-díjas táncművész közreműködne a darabjogok megszerzésében, a nemzetközi sztárok megnyerésében Oroszországtól az Egyesült Államokig. A magyar kulturális élet szereplői közül támogatja elképzeléseiket többek között az operaház és az operettszínház, valamint számos múzeum is – tette hozzá a szakember.
Kelemen Csaba elmondta: alapvetően a Szegedi Nemzeti Színház művészeire számítana a Dóm téri produkciók során, mellettük világsztárokat hívna meg vendégként, főként az opera-előadásokra. A szakember nagyobb hangsúlyt fektetne a legfiatalabb korosztály megszólítására, ugyanakkor operett- és musicalfesztivált szervezne az Újszegedi Szabadtéri Színpadon.
Orbán Zoltán visszahozná a fesztivál régi fényét, arculatát, európai rangját, elsősorban a komoly hagyományokkal rendelkező operajátszás révén. Az újszegedi színpadon a pályázó habkönnyű vendégelőadásokat játszana, a Dóm téren a nyár elején kész musical-produkciókat látna vendégül, a Reök-palota pedig az egész év során a monodrámák, a gyermekprogramok helyszínéül szolgálhatna.
Az igazgatói pályázatokról a végső döntést várhatóan február 22-i ülésén hozza meg a szegedi közgyűlés.
A fesztiváligazgatói posztra azért kellett pályázatot kiírni, mert 2012. december 13-án a szegedi közgyűlés – a Fidesz-KDNP frakció tagjainak és a Jobbik képviselőjének szavazatával – döntött az ügyvezető, Bátyai Edina menesztéséről.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása