Iskolákat látogat a Móricz Zsigmond Színház

Harmincmillió forintot fordíthat az augusztus végéig tartó időszakban a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház arra, hogy 13 Szabolcs megyei oktatási intézmény diákjait bevonva, megszólítsa azokat a tizenéveseket, akik csak ritkán vagy soha nem jutnak el színházba.

A pályázat útján nyert, uniós forrásból megvalósuló, a „Színházi neveléssel a mentális egészségért” nevet viselő program célja, hogy a kultúrára fogékony, nyitott fiatalokat neveljen, s hogy a színház intenzívebben jelenjen meg az érintett iskolákban, óvodában - írja a Szabolcs Online.

A teátrum színészei, rendezői korábban is tartottak rendhagyó irodalomórákat, előkészítő és feldolgozóórákat azért, hogy több legyen a megyében a kulturált fiatal. A most futó program közel hatezer gyereket érint, ennyien kerülnek kapcsolatba a színházzal a drámapedagógiai és beszédtechnikai foglalkozásokon, a témanapokon, az iskolaszínházban, és a négy tematikára építő rendhagyó irodalomórákon, míg az óvodások a jelmezekkel, díszletekkel ismerkedhetnek meg.

tamop

Horváth Réka, a színház művésze elmondta, azok az intézmények vehetnek részt a projektben, ahol a hátrányos helyzetű diákok aránya meghaladja a 30 százalékot. "Az a cél, hogy olyan fiatalokhoz jussunk el, akiknek a program nélkül nem lenne esélyük közelebb kerülni a színház világához, de azzal, hogy más megközelítésben ismerkednek meg a színháztörténettel, vagy éppen a költészettel, fontos, egyes esetekben életre szóló impulzusokat kapnak. Az órákon a foglalkozások egyik lényege, hogy meg tudjuk szüntetni a tanár-diák viszonyt, és hogy ne a formális tanulás módszereivel éljünk, a siker pedig azon múlik, hogy képesek vagyunk-e pár perc alatt felmérni, hogy mire van szükség ahhoz, hogy a gyerekek megnyíljanak és merjenek partnerek lenni a játékban" - nyilatkozta Horváth Réka.

A színésznő tájékoztatása szerint a programban vannak színháztörténeti, drámaépítő, vers-játék órák és olyan is, ami a szavakon túli kommunikációra helyezi a hangsúlyt. A program izgalmas része az egy előadáshoz kötődő előkészítő, illetve feldolgozó óra melynek középpontjában ebben az évben két előadás, a Kulcskeresők, illetve A kőszívű ember fiai állnak majd.

Forrás: Szabolcs Online

süti beállítások módosítása