Tizenhárom év után újra Víg Özvegy Szarajevóban

Február 15-én mutatják be Lehár Víg özvegy című operettjét a bosnyák fővárosban, a szarajevói Nemzeti Színházban. A darabot 2000-ben már láthatta a közönség. Most azonban hasonló izgalom övezi a premiert, mint tizenhárom éve.

„Örülünk, hogy ezekben a nehéz időkben is egy újabb premierrel tudunk kedveskedni a közönségnek” – olvasható a szarajevói Nemzeti Színház Facebook oldalán. Az új bemutató „felpezsdíti a lelket és felmelegíti a szívet” – ígéri az alkotók.

vig özv sarajevo plakat

A Lehár operett címszerepét, Glavári Hannát kettős szereposztásban, Aida Čorbadžić, a szarajevói Nemzeti Színház operatársulatának szólistája és Adema Pljevljak-Krehić éneklik, míg partnerük, Danilo gróf szerepében - váltott szereposztásban -  a zágrábi Opera baritonja, Davor Radić és a belgrádi Nemzeti Színház fiatal baritonja Dragutin Matić látható. A Horvátországból érkezett vendégművész nem ismeretlen a boszniai közönség számára, hiszen már több alkalommal szerepelt Szarajevóban. Davor Radić nem először énekel a Víg Özvegyben, és Krunoslav Cigojal, a darab rendezőjével is jól ismerik egymást. A két művész 1994-ben és 1997-ben is dolgozott együtt Lehár darabjában: mindkétszer Cigoj rendezte Radićot, 94’-ben Zéta Mirkó báró szerepében, három évvel később már Danilo grófként. A Szerbiából érkezett színész-énekes, Dragutin Matić novemberben debütált a belgrádi Nemzeti Színház színpadán Luna gróf szerebében, Verdi Trubadurjában. Az ifjú bariton először vendégszerepel Szarajevóban. „ A Víg özvegy igen éles műfajváltás Verdi Trubadúrjához képest. Ám úgy gondolom, egy fiatal művésznek tudnia kell alkalmazkodni a különböző zenei stílusokhoz, bármilyen szerepre is kap felkérést. Nem csak zeneileg más kihívás ez, hanem a szerep alakítása szempontjából is egy másfajta színészi alakítást kíván ez a műfaj, hiszen az operett eredendően a humorra épít, és nem utolsó sorban egy sokkal szélesebb réteghez szól” – mondta egy interjúban Dragutin Matić.

víg özvegy bih Aida i Davor Radic

Aida Čorbadžić és Davor Radić az olvasópróbaán

„Ez az özvegy minden szempontból víg lesz" – mondta tréfásan a depo.ba hírportálnak a címszerepet játszó Aida Čorbadžić. „Nagyon büszkék vagyunk erre a produkcióra, akkor is, ha egy felújításról van szó, a Víg özvegy 13 évvel ezelőtt játszott előadását állítjuk újra színpadra, amelyben Amila Baksić énekelte a főszerepet. Most engem és kolléganőmet, Adema Pljevljak-Krehić-et ért ez a megtiszteltetés” – tette hozzá a színésznő.
A Víg özvegy Danijel Žontar, a bosnyák színház megbízott művészeti igazgatójának első munkája. A szarajevói Nemzeti Színház operáért felelős művészeti igazgatója, Amila Bakšić - aki 2000-ben még a Víg özvegy címszerepét játszotta - nemrég személyes okokra hivatkozva felmondott, helyét a pozícióra meghirdetett pályázat kiírásáig Danijel Žontar, a színház kórusvezetője vette át. Az ügy pikantériája, hogy Bakšić éppen azért döntött a távozás mellett, mert nem jött ki Žontar-al. Danijel Žontar első projektje a szarajevói Nemzeti Színházban, mint megbízott művészeti vezető a Víg özvegy lesz, amelyet Szarajevóban 2000-ben mutattak be utoljára, ugyanannak a Krunoslava Cigojnak a rendezésében, aki most is színpadra állítja Lehár klasszikusát. „A darab egyfajta megújuláson ment keresztül, de jelentős újítás nem volt – figyelembe véve, hogy a mostani és a legutóbbi 2000-es bemutató rendezője ugyan az” – mondta Danijel Žontar az avaz.ba bosnyák internetes lapnak. „Természetesen ennek ellenére egy újabb premierről beszélhetünk, hiszen új lesz a színpadkép és a jelmezek is, amelyek Vanja Popović munkáját dicsérik, bár, a pénzügyi nehézségek miatt a jelmeztervező kénytelen volt a színház jelmeztárának darabjait is felhasználni” – tette hozzá a szarajevói színház megbízott művészeti vezetője. A Vig özvegy bemutatóján a Szarajevói Filharmonikusokat Dario Vučić vezényli majd.

Lehár Ferenc A víg özvegy című operettjének bemutatója 1905. december 30-án volt a Bécsben, a Theater an der Wienben. A hamar népszerűvé vált darab, a bécsi bemutatója óta bejárta a világot, a mai napig játsszák számtalan nyelven különböző országok színpadain. A Víg özvegy hozta meg Lehár számára a sikert és az anyagi biztonságot, amire már gyerekkora óta vágyott, nem utolsó sorban pedig a Víg özveggyel megtalálta saját stílusát.

A Víg Özvegy főpróbája a szerajevói Nemzeti Sznházban:
 
vig özv sarajevo
1.
vig özv sarajevo2
2.
vig özv sarajevo3
3.
vig özv sarajevo4
4.
vig özv sarajevo5
5.
vig özv sarajevo6
6.
vig özv sarajevo7
7.

 

Forrás: avaz.ba, nps.ba, depo.ba

süti beállítások módosítása