Catullus a Magyar Színházban - Próbanapló 2. rész

Mostanra a rendező és a színészek végigvették a főszereplők páros és hármas jeleneteit: a héten már Hámori Ildikó, Gula Péter, Losonczi Kata, Tóth Sándor és Rancsó Dezső is próbált a Magyar Színázban. Catullus próbanapló, 2. rész.

Annak ellenére, hogy a próbák már két hete zajlanak, az alkotók továbbra is rengeteget beszélgetnek a szereplőkről, kapcsolataikról. Ez még inkább érvényes akkor, mikor új szereplő jelenik meg a színen, hiszen nekik egy, már kialakulóban lévő kapcsolatrendszerbe kell beilleszkedniük.

DSCF2733

Fontos szereplője a darabnak Flavia, Metellus anyja, hiszen őrült ragaszkodásával, azzal, hogy – Hámori Ildikó szavait idézve – „elfelejtette elengedni a fiát”, a feszült házastársi kapcsolatot még inkább megnehezítette. Mostanra a Clodiával való viszonya olyan mértékben elmérgesedett, hogy gyűlöletük tettlegességig fajult.

DSCF2737

Hargitai Iván hangsúlyozta, hogy Flavia nem keményebb és „gonoszabb”, mint egy átlagos anya, de az indulat ebben a polgári létben már-már elviselhetetlen – és épp ez teszi annyira izgalmassá a karaktert és a szituációkat. A rendező  Füst Milánhoz hasonlóan  a néző számára is szeretné átélhetővé tenni mindezt.

DSCF2738

A dráma írója shakespeare-i bravúrral éri el, hogy szinte bosszúdrámává alakul a történet: a néző szeme előtt, könnyedén alakul ki a gyilkossági szándékot előkészítők köre, hiszen az ötletet Tertullia és Clodius is támogatja.

DSCF2747

Hargitai Iván a darab nyelvezetével kapcsolatban is Shakespeare-t idézte: Füst darabja szerinte olyan, amilyen az angol szerző lenne prózában, épp ezért hangsúlyozta a szöveghűséget is – természetesen valamennyire azért közelítve azt a mai korhoz.

A próbák hétfőn folytatódnak, hamarosan a többi szereplő bemutatásával jelentkezünk!

süti beállítások módosítása