Dirk Kaftan az új grazi főzeneigazgató

Dirk Kaftan 41 éves kanadai-német karmester váltja Johannes Fritzschet a Grazi Operaház főzeneigazgatói posztján.

A 41 éves karmester szeptember elsejétől tölti be hivatalosan a tisztséget - jelentették be pénteken az osztrák városban. Elődje január végén váratlanul jelentette be távozását, már február végén leköszön az operazenekar és a Grazi Filharmonikusok éléről is. 
Kinevezésével Kaftan visszatér Grazba, ahol 2006 és 2009 között a vezető karmester helyetteseként dolgozott, majd Augsburg város főzeneigazgatója lett. Fritzsch személyes okokkal magyarázta idő előtti távozását, hogy teljes egészében a brisbane-i Queensland Symphony Orchestrában végzett munkájának tudja szentelni magát.

dirk kaftan

Fotó. augsburg.bayern-online.de

A grazi opera intendánsa, Elisabeth Sobotka örömét fejezte ki, hogy hamar megtalálták az új zeneigazgatót, így 2014-ben végig együtt dolgozhatnak. 2015 január elsejétől Elisabeth Sobotka már a Bregenzi Fesztivál művészeti igazgatója. 

"Minthogy az operaelőadásainknak, az ének- és zenekarnak igen jó híre van szerte Európában, a munka folytonosságának biztosítása fontos volt számunkra, de azt is várjuk, hogy Dirk Kaftan új, fiatalos hangot hozzon a házba" - hangsúlyozta az intendáns.
Kaftan Detmoldban végezte tanulmányait, Trierben, Münsterben, Dortmundban és Bielefeldben dolgozott. Vendégkarmesterként fellépett a berlini Deutsche Operben, a drezdai Semperoperben, a Bonni, a Mannheimi, a Montpellier-i és az Innsbrucki Operaházban, valamint a cataniai Teatro Belliniben.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása