"A sajtót csak a kultúrharc érdekli" - Jankovics Marcell az MMA-ról

Jankovics Marcellel készített interjút a 168 óra. Az animációs filmrendező a Magyar Művészeti Akadémiáról (MMA) beszélt, melynek elnökségi tagja. Lapszemle.

A 168 óra cikkéből:
"Az MMA jól működik, a kommunikációjával van gond. Elhangzottak olyan kijelentések, amelyeket jó lett volna elkerülni. De a sajtót kizárólag az MMA-t körülvevő kultúrharc érdekli, így nincs módunk beszélni a tevékenységünkről" - kezdte Jankovics Marcell.

A Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja elmondta, szervezetüket sokan támadják azzal, hogy szelekcióval korlátozzák a művészet szabadságát, de a számukra juttatott költségvetés valójában csak a töredéke a kultúrára fordított állami pénzeknek, ezzel biztosan nem lesz teljhatalmuk a magyar művészet felett. "Egyébként a legegyszerűbb kérdésekben is szembeszökő az akadémiai tagok közti véleménykülönbség: nem igaz az, hogy egyformák, egymerítésűek vagyunk. A művészek ab ovo nagyon különbözőek" - tette hozzá.

Jankovics Marcell

Fotó: MTI

Jankovics Marcell szót ejtett Novák Ferenc és Szakonyi Károly kilépésről is: "Azon a bizonyos december 15-i közgyűlésen, amelyen megjelentek a tiltakozók és a sajtó képviselői, a többség megszavazta, hogy nyilvános legyen az ülés: szerintem fogalmuk sem volt arról, mivel jár ez. Én voltam a levezető elnök, és úgy éreztem, így nem engedhetem meg, hogy minden bili kiboruljon. Ez egy családi ügy. Ezért nem reagált senki Novák Ferenc bölcs kijelentéseire és Szakonyi Károly szelíd megszólalására azon az ülésen. Viszont ennek következtében ők kiléptek, amit nagyon sajnálok. Ez nem történt volna meg, ha magunk közt lehetünk, és átbeszéljük a problémákat" - vélekedett Jankovics Marcell.

A kérdésre, ki a nemzeti művész, Jankovics Marcell így válaszolt: "Akinek az alkotásai azáltal válnak az egyetemes kultúra részévé, hogy nemzeti sajátosságot hordoznak. Hol lennék én a világban, ha a globális trendeket követném? Attól lettem egyedi, hogy a hagyományokból is merítek, és ezért keltettem feltűnést nemzetközi szinten is. Az akadémia tagjai között mindenféle stílusban alkotó művész fellelhető, de abban hasonlítanak egymásra, hogy olyasmit szeretnének létrehozni, ami nincs máshol. Ez a bartóki irányvonal: ő azt a hangrendet, hangszerelést használta, ami az európai zenére jellemző, de a közép-európai és főleg a magyar hagyományokból, ahogy ő mondta, a tiszta forrásból merített. Az ellenlábasaink persze nem erre gondolnak a nemzeti jelző hallatán. Ők állandóan politikai ellentétet akarnak generálni, és az elnök úr belesétált ebbe a csapdába, mert politikailag értelmezhetően fogalmazott" - fogalmazott az NKA Bizottságának korábbi elnöke.

A teljes interjú a 168 óra c. lapban olvasható.

süti beállítások módosítása