Angelin Preljocaj társulata a Trafó vendége

A Ballet Preljocaj vendégszerepel február 22-én és 23-án a Trafóban a 200% tánc című sorozat keretében.

kep

A csapatról:

A világhírű Ballet Preljocaj ritka, de visszatérő vendég Budapesten (legutóbb 2007-ben N című darabjával jártak itt). 1985-ben alakult a társulat, azóta 45 koreográfiájuk járta be a világot, évenként nagyjából 100-szor lépnek fel.

Angelin Preljocaj albán származású francia táncos-koreográfus. A 80-as 90-es években tagja annak a legendás gene­rációnak, amely meghatározója volt a francia – sőt az európai – kortárs tánc egyik legjelentő­sebb korszakának. Habár a koreográfiai munkáját átitatja a klasszikus balett hagyománya – ahonnan érkezett –, az eredmény mégis kortárs alkotás és precíz, pontos, tiszta táncok.

A darab elé:

Az Annonciation (vagyis angyali üdvözlet) két női táncosa azt az estét meséli el, amikor az angyal meglátogatja Máriát és elmondja neki, hogy m szűzen szüli meg isten fiát. Nos, ezt a történetet már sokan megfestették – a reneszánsz olasz festmények hagyománya vissza fog köszönni itt is –, de most ezt, az egyrészt komplex érzelmi helyzetet, másrészt amúgy nagyon is testi élményt a táncon keresztül élheti meg a néző. Az előadás 1995 óta járja a világot.
A Helikopter 2001-es előadás hat táncosra és Karlheinz Stockhausen zeneművére. Stockhausen – a klasszikus elektronikus zene posztmodern úttörője – zenéje nemhogy táncolhatatlan, de majdnem hallgathatatlan. Angelin Preljocaj viszont megtalálta a kihívást és a megoldást, hogyan lehet négy helikopter propeller és a négy hegedű vad, techno hangjának hallgatása mellett mégis a színpadon történő táncra figyelni.

annonciation4

PRELJOCAJ (F): Annonciation + Helikopte
200% tánc sorozat
ANNONCIATION
Koreográfia és színpadkép: Angelin Preljocaj
Zene: Stéphane Roy (Crystal Music), Antonio Vivaldi (Magnificat)
Előadja (felvételről): Ensemble Vocal de Lausanne, Orchestre de Chambre de Lausanne
Vezényel: Michel Corboz
Jelmez: Nathalie Sanson
Fény: Jacques Chatelet
Produkció: Ballet Preljocaj
Próbafolyamat helyszíne TNDI - Châteauvallon
HELIKOPTER
Koreográfia: Angelin Preljocaj
Zene: Karlheinz Stockhausen, Helikopter Quartet; felvételről előadja: Arditti kvartett
Látvány: Holger Förterer
Fény: Patrick Riou
Jelmez: Sylvie Meyniel
Koprodukció: La Criée, Centre Dramatique National de Marseille; Biennale Nationale de Danse du Val de Marne; Maison des Arts et de la Culture de Créteil et du Val de Marne; Groupe Partouche Casino Municipal Aix/Thermal; Ballet Preljocaj
Támogató: Conseil Général du Val-de-Marne
Művészeti asszisztens: Youri Van den Bosch
Próbavezető: Natalia Naidich
Mozdulatelemző: Dany Lévêque

2013.02.22. 20:00

2013.02.23. 20:00

Trafó

Forrás: trafo.hu

süti beállítások módosítása