Herczeg Tamás lesz a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója

Herczeg Tamást választotta a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójává a csongrádi megyeszékhely közgyűlése pénteken.

Herczeg Tamás 2006-tól 2011-ig a szabadtéri igazgatóhelyettese volt. A fesztiváligazgatói pályázaton Harangozó Gyulával közösen indult. A kulturális szakember kinevezését huszonnyolcan támogatták, egy képviselő tartózkodott.

A posztra azért kellett pályázatot kiírni, mert 2012. december 13-án a szegedi közgyűlés - a Fidesz-KDNP frakció tagjai és a Jobbik képviselőjének szavazatával - döntött az ügyvezető, Bátyai Edina menesztéséről.

herczeg

"A szegedi fesztiválon az eddigi működéshez képest finomhangolásra van szükség. Harangozó Gyulával - akinek kompetenciája, kapcsolatrendszere nagy érték - közösen pályáztam. A szabadtérin a legideálisabb művészeti vezető egy olyan koreográfus, aki nagy térben tud gondolkodni, képes átlátni a produkciókat" - fogalmazott korábban Herczeg Tamás a Délmagyarnak adott interjújában.
"Az előadásszámokat elsősorban a kereslet befolyásolja, az pedig jelenleg inkább apad, nem pedig növekszik. Ha csak kisebb előadásszámban tudunk játszani, akkor viszont arra kell törekednünk, hogy új és minőségi produkciókat hozzunk létre. A terveink szerint akár csütörtöki napokon is tarthatnánk előadásokat, valamint augusztus 20-a után is játszhatnánk még néhányat. A belföldi idegenforgalmi kereslet egyelőre ennyi, ez a realitás, ami persze nem jelenti azt, hogy a jövőben nem erősödhet" - mutatott rá Herczeg Tamás, aki arra is kitért, hogy önkritikusan felül kell bírálni a REÖK-kel kapcsolatos korábbi álláspontjukat, és a nemzetközi jelentőségű kiállítások mellett hangsúlyosabb lehetőséget kell biztosítaniuk a közönség körében népszerű szegedi művészek számára.

Herczeg Tamás 2010-ben így nyilatkozott a Színház.tv-nek a szabadtéri igazgatóhelyetteseként

Harangozó Gyula koreográfus pedig így összegezte elképzeléseit: "A nemzetközi tapasztalatomat, kapcsolatrendszeremet, angol, német, orosz és spanyol nyelvtudásomat jól tudom hasznosítani a fesztivál programjának megszervezésekor. Egy ilyen gyors váltásnál az olajozott működéshez nagy szükség van arra a nagy helyismeretre és az intézmény működésének alapos ismeretére is, amellyel Tamás rendelkezik. Nyugat-Európában általában két év alatt történik a hasonló fesztiváloknál a vezetőváltás, hogy legyen idő az új koncepciónak megfelelő új műsor kialakítására. Az idei nyár kész programját most úgy kell levezényelnünk, hogy a közönség szinte észre se vegye, hogy vál váltás történt."

A pénteki napon a Szegedi Nemzeti Színház igazgatóját is megválasztották. Gyüdi Sándor nyert.

Forrás: Színház.hu, Délmagyar

süti beállítások módosítása