Amphitryon - Gothár Péter rendezése a Nemzetiben

A Nemzeti Színház február 23-án mutatja be Gothár Péter rendezésében Kleist: Amphitryon című művét a Gobbi Hilda Színpadon. A főszerepben Alföldi Róbert és Udvaros Dorottya látható. 

A darabról:

Jupiter, a főisten, felveszi Amphitryon alakját, hogy elcsábítsa annak feleségét, Alkménét. Merkur pedig Amphitryon szolgájává, Sosiasszá változik. Így, egy napig két Amphitryon és két Sosias tart igényt ugyanarra az egyetlen életre. De melyikük a valódi? Alkméné szerelmes Amphitryonba. De melyik Amphitryonba?

Ez az éjszaka tizenhét órán át tart. Tizenhét órányi sötétség telepedik a városra. Rövid időnek tűnhet, ha szerelemről van szó, de mégis elég hosszú ahhoz, hogy a lakók életét a teljes bizonytalanságba lökje: oda, ahol eddig biztosnak hitt értékeink már semmit sem érnek; ahol semmi sem az, aminek látszik, és bárminek az ellenkezője éppúgy igaz lehet. Sem abban nem lehetünk biztosak, hogy a másikról tudjuk kicsoda - legyen az akár a saját férjünk vagy feleségünk -, sem abban, hogy jól tudjuk-e, hogy mi kik vagyunk.

Képes-e a bizonytalanság, a káosz okozta szorongás az ember ember voltát elpusztítani? És ha igen, felfogjuk-e egyáltalán, tudunk-e róla, hogy mi történik velünk? Vagy csak észrevétlenül beállunk a sorba?

amphitryon

Gothár Péter a produkcióról:

Gothár Péter a darab kapcsán elmondta, hogy 2008-as kaposvári rendezése és ez az előadás is az emberi kapcsolatokról szól. Csodálatos színdarabról van szó, amelynek bemutatása mindig időszerű, "a hatalom minden időben kísérletezik azzal, hogy a személyiségedet elvegye" - fogalmazott a rendező.
A darab története szerint Jupiter, a főisten, felveszi Amphitryon alakját, hogy elcsábítsa annak feleségét, Alkménét. Merkur pedig Amphitryon szolgájává, Sosiasszá változik. Így egy napig két Amphitryon és két Sosias létezik. Ez a rövid idő elég ahhoz, hogy a város lakóinak életét a teljes bizonytalanságba lökje: oda, ahol eddig biztosnak hitt értékeik már semmit sem érnek, ahol semmi sem az, aminek látszik, ahol nem lehetnek biztosak abban, hogy a másikról tudják, kicsoda.
Mint Gothár Péter megjegyezte, ma is olyan világ van, amelyben az embereknek elvész a személyiségük, meg kell alázkodniuk és más embereknek az akarata érvényesül felettük. Ez olyan személyiségtorzuláshoz vezet, ami ellen küzdeni kell - hangsúlyozta, hozzátéve: az önismeret és a hit a szerelemben, társunkban segít megvédeni személyiségünket a rombolással szemben.
A rendező szerint a darabban alapvetően arról van szó, hogy "hol van a pofátlanság határa", amikor valaki valamit meg akar szerezni, és hol van a kompromisszumkészség határa, amikor valaki valami fontosat meg akar tartani. Mindenek felett pedig arról, hogy ilyen helyzetben hogyan lehetséges embernek maradni, és hogy lehet hűségesnek maradni - emberhez és elvekhez.
Gothár Péter szerint a Nemzeti társulata pazar szereposztásra adott lehetőséget. A címszerepet Nagy Zsolt alakítja, akivel eddig még nem volt közös munkájuk, azonban régóta szerettek volna együtt dolgozni. Jupiter szerepében Alföldi Róbert, Merkurként Udvaros Dorottya lép színpadra, Alkménét Tenki Réka alakítja. Az előadásban játszik két korábbi kaposvári színész is, Sosias szerepében Znamenák István, Charist szerepében pedig Nagy Mari, akikkel mindig fontos számára a közös munka - fűzte hozzá a rendező.
A Nemzeti Színház Amphitryon-előadásának díszlete is Gothár Péter munkája, a jelmeztervező Tihanyi Ildi. A produkcióhoz használt szövegváltozatot Forgách András fordítása alapján Gáspár Ildikó készítette. Az előadásban a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős bábszínész hallgatói, Eke Angéla, Czupi Dániel és Márkus Sándor is szerepelnek.

gotharpeter

Kritikus szemmel a darabról:

"A rendező tervezte díszlet egyébként egy sok mindenre képes dobogó, amelyet három oldalról meredek tribün szegélyez a nézők számára. A negyedik oldalon Amphitryon palotájának ajtaja látható. Legfontosabb kellék Sosias zöld katonaládája, lehet rajta üldögélni, dühösen földre lehet csapni, Jupiter meg ráállhat, amikor istenként nyilatkozik meg. Szöges botokból meg ketrecet lehet elkeríteni az egyik sarokban. Tihanyi Ildi papírból készített jelmezei könyörtelenül tréfálkoznak, amúgy nyilván a jellem, a személyiség foszlékonyságát jelzik általában, különösen meg a figurát, sőt a tudatállapotot is. Amphitryon rozsdabarna papírvértezetben csörtet elő, Alkméné fehérben van, amíg ártatlannak tudja magát, vörös, amikor bűntudat gyötri, aztán a fehéret már csak kiegészíti a vörös. 
A viccelődőn groteszk külső alatt igaz emberi kínok lapulnak. Znamenák István, miként Kaposváron, most is markánsan kidolgozott portrét ad az öntudatosan félő kisemberről, Nagy Mari enyhén tájszólással beszélő Charisa egészen eredeti és finom rajz az idősödő, elhanyagolt feleségről. Nagy Zsoltnak nagyon fáj a címszereplő zavarodott tehetetlensége, katonás indulatai alatt könnyen megroppanó lélek lakik. Alföldi Róbert a saját magán is tekintélyesen uralkodó főisten kettős beszédét mesterien adja. Tenki Réka a becsapott Alkméné értetlenségét, háborgását, szenvedését sokféle árnyalattal mutatja meg, de azt is, hogy az asszony lelke mélyén nagyon is jól érti az isten szavainak lényegét". (Zappe László, Népszabadság)

Az előadásról képekben:

1

1. Znamenák István

2

2. Czupi Dániel

8

3. Tenki Réka

4

4. Udvaros Dorottya és Znamenák István

5

5. Nagy Mari 

7

6. Nagy Zsolt és Czupi Dániel

6

7. Tenki Réka és Nagy Mari

3

8. Znamenák István

9

9. Udvaros Dorottya és Znamenák István

11

10.Tenki Réka

Amphitryon
Író: Heinrich von Kleist
Fordító: Forgách András
Rendező: Gothár Péter
Jupiter - Alföldi Róbert
Merkur - Udvaros Dorottya
Amphitryon - Nagy Zsolt
Sosias - Znamenák István
Alkméné - Tenki Réka
Charis - Nagy Mari

Photidas - Eke Angéla e.h.
Pausikles - Márkus Sándor e.h.
Argatiphontidas - Czupi Dániel e.h.
Naukrates - Kozma István m.v.
Díszlet: Gothár Péter  Jelmez: Tihanyi Ildi
Dramaturg: Gáspár Ildikó
Rendezőasszisztens: Herpai Rita

Világítástervező: Pető József
Szcenikus: Tóth Kázmér
Súgó: Sütő Anikó  Ügyelő: Lovass Ági
Előadás időpontok:
február 23. (szombat) 19:00
február 24. (vasárnap) 19:00
március 5. (kedd) 19:00
március 17. (vasárnap) 19:00
március 20. (szerda) 19:00
március 28. (csütörtök) 15:00

süti beállítások módosítása