Sárga liliom - Bemutató a szolnoki színházban

Bíró Lajos a 20. századi dzsentri Magyarországon játszódó, Sárga liliom című színművét mutatta be pénteken a szolnoki Szigligeti Színház Balázs Péter, a teátrum igazgatójának rendezésében.

„Valószínűleg azért oly sikeres a darab száz esztendeje, mert szerethető, emberi történetet mesél el. Bíró Lajos kiváló szerepeket írt, abban a korban alkotott, amikor a jó dráma egyet jelentett a telt házas előadással.” (Balázs Péter rendező, direktor)

szolnoki szinhaz

A darab most bérleten kívüli előadásként kerül színpadra, a következő évad pedig ősszel ezzel a produkcióval kezdődik.
"Bíró Lajos 1909-ben írt remekművét az Üvegcipő, a Liliom és a Feketeszárú cseresznye című darabok bemutatója után változatlanul azzal a törekvéssel visszük színre, hogy a teátrum kínálta művészi eszközökkel felvillantsuk a 19. század végi és a 20. század eleji Magyarország társadalmi jellemzőit" - mondta Balázs Péter a darab kapcsán.

szolnoki színház2"Ez a színmű, miközben erős társadalmi kritikát fogalmaz meg és az akkori polgári, dzsentri erkölcsöket ostorozza, egy szerethető történetet mesél el - vélekedett a több mint száz éve futó darabról a mostani premier előtt a rendező. Sikere többek között annak köszönhető, hogy a szerző a mű megalkotásakor kiváló szerepeket írt, nagy hangsúlyt fektetett a karakterek fejlődésére, a dráma emberi oldalára" - tette hozzá.

sarga liliom

Balázs Péter szerint a szolnoki színházban ezáltal ismét egy érdekes kortörténeti leletet láthat a néző, amelyben olyan ma is fájó kérdések jelennek meg, mint a történelmi Magyarország felbomlásának okai és a környező országokban tapasztalható erős magyarellenesség.

A Sárga liliom főszereplője Dósa Mátyás, a további szerepeket Molnár László, Molnár Nikolett, Barabás Botond, Karczag Ferenc, Kiss József, Kertész Marcella, Harna Péter, Mészáros István és Horváth Gábor alakítja. A díszleteket Székely László, a jelmezeket Jánoskúti Márta tervezte.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása