Készül a János vitéz operett Győrben

Márciusban mutatja be a Győri Nemzeti Színháza Kacsóh Pongrácz - Heltai Jenő - Bakonyi Károly szerzőhármas János vitézcímű daljátékát. A darabot Szűcs Gábor rendezi, a főbb szerepekben Fejszés Attilát, Nagy Balázst, Mahó Andreát láthatja a közönség.

Győrben még január végén elkezdődtek a János Vitéz olvasópróbái. Azóta teljes gőzzel folyik a munka, hogy március 9-én felgördülhessen a függöny a premieren. A János Vitéz szereplői először találkoztak egymással ebben a produkcióban. János vitézt Nagy Balázs és Fejszés Attila kettős szereposztásban alakítja majd. Iluska szerepében Mahó Andra látható, Bagó Bede Fazekas Csaba, a gonosz mostoha pedig Janisch Éva lesz a győri színpadon.
jános vitéz győr1
Mahó Andrea lesz Iluska
Győrben 35 éve is volt János Vitéz bemutató. 1978. november 22-én, a Győri Nemzeti Színház, az akkoriban vadonatúj Kisfaludy Színház második bemutatója, első zenés premierje volt Meczner János rendezésében a Kacsóh-Heltai-Bakonyi szerzőhármas János vitéz című daljátéka. Akkoriban szintén kettős szereposztásban játszották a darabot. Kukorica Jancsit Győrffi József és Krasznai Tamás, Iluskát Komarnicki Zita és Magyar Mária alakították.
jános vitéz győr2
Fejszés Attila, Bede-Fazekas Csaba - az egyik János vitéz és Bagó
Az első magyar témájú zenés színpadi játék, a János vitéz ősbemutatóját 1904. november 18-án tartották a Király Színházban. Az első bemutató óta hosszú évek teltek el, ám a darab meghatározó dallamai, mint az "Egy rózsaszál szebben beszél", a "Kék tó, tiszta tó" vagy a "Kukorica közt születtem" még mindig közkedvelt slágereknek számítanak, nincs olyan generáció, amely ne ismerné őket, és gyerekként vagy már felnőttként ne látta volna a János vitézt. A darab ezért jól ismert a legkisebb korosztály számára is, nem hiába, hiszen János vitéz világa a mese maga - ahogy a győri alkotók ondják. "Olyan, minden felesleges sallangtól és közhelytől mentes mese, amely a cinikus valóságból ered, mégis rengeteg kaland és próbatétel után a legfontosabb emberi értékek: a szerelem, a szerettet, a hűség segítségével, igazi magyar virtustól hajtva, legyőzi azt."
jános vitéz győr3
Szűcs Gábor, rendező
A Győri Nemzeti Színház hagyományaihoz híven, a János Vitéz bemutatóját is megelőzi egy premier előtti beszélgetés, amit március 7-én tartanak. A jövőben azonban változik a rendezvény menete: meghívásos alapon érkezhetnek a Győri Nemzeti Színházba a premier előtti beszélgetések iránt érdeklődő színházbarátok.
A János vitéz című daljátékot megelőző közönségtalálkozóra a színház igazgatósága által kijelölt közoktatási intézmények diákjai, valamint a Vakok és Gyengén Látók Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesületének delegált tagjai kaptak meghívást.

Forrás: györinemzeti.hu Fotó: Győri Nemzeti Színház, Fehér Alexandra

süti beállítások módosítása