Mivel vár majd a megújult Margitszigeti Szabadtéri?

Ahogy arról korábban beszámoltunk, több mint 700 millió forintból korszerűsítheti a működtető Szabadtér Színház az idén 75 éves Margitszigeti Szabadtéri Színpadot. A munkálatok egy részével június 14-éig, az ünnepi évad kezdetéig kell elkészülni - számolt be az MTI-nek Bán Teodóra ügyvezető igazgató.

A felújítására a 350 milliós kormányzati forrás mellé a Fővárosi Önkormányzat további 358 millió forintot ad. A korszerűsítés fontos eleme, hogy új, különböző irányokból nyitható, bővíthető tetőt kap a színpad. A feszített szerkezetű tető esztétikailag és akusztikailag is más élményt kínál, mint a jelenlegi megoldás - részletezte az ügyvezető igazgató.
A 700 millió forintot két ütemben költik el, 2013-ban és 2014-ben, mivel az évadkezdésig hátra lévő idő rövid. Az évadnyitást azonban nem lehetett elhalasztani, mert a fellépőkkel már korábban megkötötték a szerződéseket - hangoztatta Bán Teodóra. A víztorony homlokzatát kijavítják, újravakolják, impozáns díszkivilágítás készül el. A nézőtér új, alul friss, tartós szigetelést kap és kicserélik a székeket. Felújítják a vizesblokkokat is. 
Jövőre fejeződik be az öltözők modernizálása. Ma épp csak hogy elfogadható állapotban vannak, de külföldi sztárvendégek nem is hívhatók a szigetre, ahol egykor a legnevesebb művészek szinte egymás után léptek fel a pódiumon - emlékeztetett rá az igazgató.
margitsziget
Az 1911-ben, Zielinszki Szilárd tervei alapján épült margitszigeti víztorony a Margitszigeti Szabadtéri Színpad felől nézve. (MTI-fotó: Máthé Zoltán) 
Kiemelte: a Szabadtér Színház nemcsak színházi előadásokat, koncerteket szervez a Budapesti Nyári Fesztivál keretében a Margitszigeten, hanem tágabban értelmezi a kultúrát, a róla elnevezett dunai kikötőbe naponta ötször fut be a hajó, vendéglő, fagylaltozó várja a közönséget, megnézhetők a víztorony kiállításai, a szomszédos kis állatkert.
A családi szórakoztatás terén újdonság lesz a lóvasút, ezzel utalva a színpad háromnegyed évszázados múltjára. Az évfordulós megemlékezések sorában megjelent egy emlékkártyájuk, a Városház téren pedig a színpad történetét, és leghíresebb előadásait felidéző szabadtéri kiállítás nyílik, amelyhez játékot is kapcsolnak.
Az ünnepi évadot - amely teli van már évfordulókkal is - a Nemzeti Filharmonikusok koncertje nyitja június 14-én. Carlo Montanaro vezényletével Verdi- és Wagner-nyitányok hangzanak el a két zeneszerző születésének bicentenáriuma alkalmából. Az évad finisében igazi felfedezéssel szolgálnak.
Minthogy 975 évvel ezelőtt 1038. augusztus 15-én halt meg I. István király, szentté avatásának évfordulója pedig augusztus 20., az alkalomból az operaház megnyitására kitűzött, de csak 1885 tavaszára, az első évad második felére elkészült Erkel-művet mutatnak be, az István királyt. A wagneri szellemben fogant operát utoljára 1930-ban játszották, az MTA Zenetudományi Intézete és az Országos Széchényi Könyvtár zeneműtárának segítségével folyik a kotta digitalizálása.
Az olasz-magyar kulturális évadra a Rómába utazó Seregi-balett indulás előtt kétszer a Margitszigeten is látható majd. Új rendezésben látható a nyáron Puccini Pillangókisasszonya, amelyben korábban annyi világsztár aratott sikert, Csocsoszán szerepében a tervek szerint Rost Andrea mutatkozik be.
Forrás: MTI

süti beállítások módosítása