Színpadra viszik Ai Weiwei történetét

Howard Brenton színműve, az #aiww: The Arrest of Ai Weiwei a 2011-ben három hónapig fogvatartott művésszel készült beszélgetések alapján született.

‘A play that deserves to be an urgent, timely piece of theatre’ Time Out

Ai-Weiwei

A kínai művész, Ai Weiwei letartóztatásáról és fogva tartásáról szóló darab ősbemutatóját tartják tavasszal Londonban. A darab címének eleje utalást tartalmaz a művész Twitter-profiljára, amelynek kétszázezer követője van - írta a BBC.

A darabot a Hampstead Színház tűzi műsorára áprilisban James Macdonald rendezésében. A szervezők ismertetése szerint a mű története "szürreális, vidám és szörnyű fordulatokat" tartalmaz. A kínai kormányt kritizáló világhírű képzőművészre szabadon bocsátása után 15 millió jüanos büntetést szabtak ki állítólagos adócsalása miatt.

Ai Weiweiről:

A pekingi születésű Ai Weiwei sokoldalú, konceptuális beállítottságú, a társadalmi viszonyokat kritikusan szemlélő művész, aki a legutóbbi években vált a kortárs képzőművészet világszerte legismertebb alkotójává. Építészként, konceptuális művészként, szobrászként, fényképészként, bloggerként, twitterező, interjúkat készítő, kultúrkritikát gyakorló művészként a kortárs témák és társadalmi problémák érzékeny megfigyelője; kommunikátor és kapcsolatépítő, aki élettel tölti meg a művészet szerepéről vallott elképzeléseinket.

Ai Weiwei Kína nyolcvanas években tapasztalható nyitási politikájának köszönhetően utazhatott huszonévesen az Egyesült Államokba - noha már akkor voltak konfliktusai a hatóságokkal (2011-ben börtönbe is került). New Yorkban a Parsons School of Design nevű iskolában tanult, és megszállottként fotózott: tízezer felvételt készített tíz év alatt. Fotói három csoportra oszthatók: az egyikben önmagát ábrázolja, a másodikba azok a képek tartoznak, amelyeken kínai művészbarátok láthatók, a harmadik csoportot pedig a New York-i életképek alkotják.

Forrás: BBC

süti beállítások módosítása