Bánk bán és Rigoletto a szegedi színház műsorán

A Bánk bánt és Verdi Rigolettóját tűzi a következő hetekben műsorára a Szegedi Nemzeti Színház, Katona József drámájának premierjét a nemzeti ünnepen, március 15-én láthatja a közönség.

Premierek a Szegedi Nemzetiben

Bodolay Géza rendező, a teátrum márciusi műsoráról tartott keddi sajtótájékoztatón elmondta, a Bánk bánt negyvenöt éve, 1968-ban játszották utoljára Szegeden, ez önmagában is jelzi, nem könnyű műről van szó.

A nemzeti drámát szándékosan a kisszínházban mutatják be, hogy ezzel is az ünnepélyesség helyett a mű ma is érvényes tartalmára irányítsák a figyelmet – közölte a rendező.
Az előadását képi világát a magyar díszlettervezés korelnöke, Székely László álmodta meg. A díszlet középpontjában a Nemzeti Múzeum épülete áll. Gertrudisként Szabó Gabit, a címszerepben pedig Nagy Csongor Zsoltot láthatják majd a nézők.
Szegedi Nemzeti Szinhaz

 

Giuseppe Verdi születésének bicentenáriuma alkalmából tűzi műsorára a Rigolettót a szegedi teátrum Juronics Tamás rendezésében. A Kossuth-díjas művész szerint a Victor Hugo A király mulat című színdarabja alapján íródott opera tragédiába torkolló sorsdráma, amely bepillantást enged a szereplők lelkébe.

A színpadon szélsőséges sorsok találkozása teremti meg a drámát, ugyanakkor külső szemlélőként nehéz igazságot tenni, kinek melyik tette a helyes – fogalmazott a rendező. Az opera jelmezeit és díszletét Juronics Tamás rendszeres alkotótársa, Kentaur tervezte. A címszerepben Kelemen Zoltánt, illetve Réti Attilát láthatja a közönség, a mantuai herceget László Boldizsár és Balczó Péter alakítja, Gildaként Kovács Éva és Szemere Zita mutatkozik be az operában.
Március 4-én két különleges produkciónak ad otthon a Szegedi Nemzeti Színház. A korábban a Tisza-parti városban is közönségsikert arató sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes Száz évig című előadásával vendégszerepel a csongrádi megyeszékhelyen. A nagyszínházban pedig a szegedi gyökerű East együttesnek a zenekar teljes munkásságáról keresztmetszetet adó életműkoncertjét hallhatják a rajongók.

A szegedi színház

gyudi sandor

A színház újjáválasztott igazgatója így nyilatkozott további terveiről:

“Hogy őszinte legyek, vártam, hogy ez a döntés születik, de különösen azért öröm, mert a Szegedi Nemzeti Színház 130 éves történetében én vagyok az első színigazgató, akit egymás után kétszer kineveztek. Ez egyfajta igazolása annak, hogy jó úton járt a színház az elmúlt években.
Nem akarok nagy változásokat, azon az úton szeretnék továbbmenni, amelyen eddig is haladtam, azokkal a munkatársakkal, akik az elmúlt években velem dolgoztak” - nyilatkozta a Rádió 88-nak Gyüdi Sándor.

A Szegedi Nemzeti Színház ügyvezető és művészeti igazgatói posztja megszűnik. Nagy László nyugdíjba vonul, míg Juronics Tamás munkájára ezután, mint a balett tagozat vezetőjeként számít Gyüdi Sándor.

Az elkövetkező évek műsorát illetően továbbra is évente két gyermekdarabot, két balett-bemutató, három operapremiert állítanak színpadra, illetve lesz operett vagy musical-premier is, és minden évben terveznek egy magyar ősbemutatót is.

Forrás: MTI, szegedcafe.hu

süti beállítások módosítása