Befogadószínházi profilját erősíti a kézdivásárhelyi színház

Befogadószínházi profilját erősíti a kézdivásárhelyi Városi Színház, amely anyagi okok miatt kényszerül a profilváltásra, és "jegeli" az állandó társulat építésére vonatkozó terveit - adta hírül csütörtökön a Krónika című napilap.

Az erdélyi újság Kolcsár Józsefet, a Városi Színház igazgatóját idézte, aki a lapnak elmondta: nagyobb költségvetésre lett volna szükségük ahhoz, hogy bővíteni tudják a 2009-ben megalakult, Erdély legfiatalabb színházának számító kézdivásárhelyi társulatot. A városi önkormányzat által fenntartott intézmény költségvetése viszont várhatóan csökken, ezért kényszerülnek a színház szerkezetének újragondolására.
A tervek szerint a következő évadban az eddigi négyről kettőre csökkentik a saját produkciók számát, viszont az eddigi két-három vendégjáték helyett a nézők akár hét-nyolc vendégelőadásra is számíthatnak - mondta az igazgató.

kolcsar"Az állandó társulat építése egy időre leáll, de művészi szempontból új, izgalmas út nyílik meg. Ha ez az elgondolás nem válik be, egy év múlva újratárgyaljuk" - mondta Kolcsár József.
A lap szerint személyes problémákra hivatkozva lemondott Ferencz Attila, a színháznak otthont adó Vigadó Művelődési Ház igazgatója, aki egyben a teátrum gazdasági vezetője is volt. A magyarok által többségben lakott székelyföldi város önkormányzatában ellenzékben lévő Erdélyi Magyar Néppárt képviselői attól tartanak, hogy a polgármester a színház megszüntetését fontolgatja.
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség színeiben mandátumot nyert Bokor Tibor városvezető a lapnak elmondta, hogy szó sincs erről, de szükség van "a költségek optimalizálására", amit megtárgyalnak a színház vezetőségével.
A Vigadó Kulturális Alapítvány által önkormányzati támogatással alapított színház előadásait 2009 óta több mint 30 ezer néző látta.

süti beállítások módosítása