Csukás ősbemutatóra készülnek Veszprémben

Csukás István Mirr-Murr, a kandúr című művét március 10-én mutatja be a Veszprémi Petőfi Színház.

"Mirr-Murr és Oriza-Triznyák kalandjait már több könyvben megírtam, ez viszont teljesen új, hogy ők színpadon láthatóak, ráadásul egy zenés mesejáték keretében. Úgy gondolom, hogy akik megszerették, olvasták vagy látták a televízióban a két macska ezernyi történetét, azok boldogan tekintik meg ezt a színházi ősbemutatót" - mondta a bemutató kapcsán a szerző, Csukás István.
A Kossuth-díjas írótó és költő arról számolt be, a mesejátékban a két cicának most az a közös célja, hogy bekerüljenek a Kóbormacskák Világszövetségébe, s ezért három próbát kell teljesíteniük. Ezt megteszik és elindulnak a Nagy Odvas Kéményhez, ahol a világ kóbor macskái üléseznek. Ám a végén csak Mirr-Murr ér oda.

gonzo 2013-7182

Fotók: Godzsa Zoárd

"Két jellem, két különböző karakter. Mirr-Murr a naiv, a szelíd, míg Oriza-Triznyák a vagány, a bátor macska. Fontos, hogy a hősöknek olyan neve legyen, ami jellemzi a figurát, játékos, esetleg vicces. A mostani mesében is van egy kutya, akit Téglagyári Megállónak hívnak, mert úgy gondoltam, jó lesz a karakteréhez. Annak idején - és ez már jó régen volt - a Mirr -Murr név úgy született meg, hogy hallgattam a macskák dorombolását és ez olyan, mintha "mirregnének" és "murrognának." Így gyakorlatilag ez egy hangutánzó szó. Oriza-Triznyák nevét nehezebb volt kitalálni, nem is emlékszem már pontosan hogyan történt. Az Oriza egy régi gyerektápszer neve volt, így a keresztség eleje onnan származtatható és ehhez kerestem valamilyen más hasonlóan vicces szót. Ez nem is lehetett más, mint a Triznyák. A két macska igazán a szívemhez nőtt, nem véletlen, hogy sok kalandjukat tudtam már elmesélni. Nagyon örülök, hogy most színpadon is bemutatkozhatnak. Drukkolok nekik és remélem, a közönség is szeretettel várja őket" - fogalmazott Csukás István.

gonzo 2013-7239

"Mirr-Murr egy falusi kismacska, aki tele van kíváncsisággal, álmokkal és vágyakkal. Olyan, mint egy mai kisgyerek. Elindul felfedezni a világot. Vajon mi vár rá? Beteljesednek az álmai? Mit kell azért tenni, hogy úgy legyen? Kitartónak kell lenni? Bátornak? Erősnek? Őszintének? Ügyesnek és okosnak? Bizonyára Mirr-Murr is csak akkor juthat el a célig, ha kiállja az élet nehéz próbáit. Figyeljünk rá, hátha mindannyiunknak segíthet ebben!" - hangsúlyozta Juhász Róza rendező a készülő előadásról.

mire7

A címszerepet Horváth Zoltán alakítja a zenés mesejátékban. "Mirr-Murr Csukás István történeteinek kedvelt figurája, a magyar meseirodalom egyik klasszikus szereplője, a gyerekek, de szüleik is biztosan szívesen nézik majd színpadi kalandjait. Azért is érdekes Mirr-Murr meséje, mert gyakorlatilag egy gyermek macskából felnőtté kell válnia. Ennek azért akadnak bőven kalandos és vidám pillanatai. Elindul vidékről, mint egy naiv gyerek, s hiába kerül a nagyvárosba, nem tudja mi a jó viselkedési forma, de megpróbál helytállni egy eredendő naivsággal. Ezt a tulajdonság a lényéből fakad, minden cselekedetét meghatározza. És ezért is lehet őt nagyon szeretni" - nyilatkozta Horváth Zoltán.

mire2

A Vígszínház tagja, Karácsonyi Zoltán fomálja meg a darabban Oriza-Triznyákot. "Pályafutásom elején sok alkalmam volt gyermekelőadásokban szerepelni, rengeteg bátorságot, örömet és visszaigazolást adott számomra az őszinte közönség. Mert a gyerekek azonnal éreztetik, hogy ha tetszik nekik az előadás, de azt is, ha nem. Jó érzés az is, hogy egy ősbemutatóban vehetek részt. Oriza-Triznyák szerepe nagyon hálás és jó feladat. Egy városi vagány, kamasz macskát kell alakítanom, aki nem szerénytelen, nagy kártyás, életre való, de ugyanakkor gyakran esetlen és benne is munkálkodik a szeretetvágy. Célja, hogy a nagy kóbormacska család tagja lehessen, de nem jut el odáig, mert nem tesz érte eleget" - mondta Karácsonyi Zoltán.

mire6

A további szerepekben Keresztes Gábor, Kőrösi Csaba, Tóth Loon, Vajda Károly, Máté P. Gábor, Baranyi Péter, Szűcs László, Perjési Hilda, Módri Györgyi és Soltis Eleonóra látható. A zeneszerző Sáry László érdemes művész, a koreográfus a Harangozó-díjas Demcsák Ottó, a díszlet és jelmeztervező Libor Katalin.

süti beállítások módosítása