Ókovács Szilveszter: "Az Opera nem múzeum"

Ókovács Szilveszterrel készített interjút a Demokrata. Az Operaház főigazgatója többek között az Erkel Színház március 1-jei újranyitásáról is beszélt.

A Demokrata cikkéből:

"Túl a négyszázharminc előadáson, amelyet a jövő szezonban tartunk immár az ország két legnagyobb színházában, lesznek szimfonikus hangversenyek, kisopera- előadások, kamarakoncertek, dalestek, rengeteg gyermekprogram, vidéki és külföldi turnék, valamint számos más rendezvény, amely az Opera-imázs nyitását szolgálja. Ez főigazgatói pályamunkám sarkalatos pontja. A "Több mint Opera" cím arra hivatott, hogy mutassa: egyetlen Operánk nemcsak legnagyobb kulturális intézménye a magyar nemzetnek, de sokkal többet is kell tennie, mint eddig. Nem mintha művészeink és munkatársak zöme ne égne ma is száztíz százalékon - a nyugati bér egyötödéért. De mindenkire szükségünk van, nagyobb terhelést ígérek nagyobb eredményekért, és végre felívelünk támogatásban, lehetőségben, státusokban is, úgyhogy kutyakötelesség bővíteni a portfóliót! Van már lobogás, egymást érik majd az élmények is, a rengeteg energiabefektetés miatt mégsem lesz ez pusztán fáklyásmenet" - fogalmazott Ókovács Szilveszter.

Ókovács Szilveszter

"Csak vissza kell találni a régi útra, az ínyenc és drága Opera, és a megfizethető, de minőségi népopera kettős rendszeréhez. Az operaházi helyárak nem jöhetnek lejjebb, sőt: hisz bevételeinkből bért, járulékot is fizetünk. Az Ybl-palotában azt sem mondhatjuk egy svájcinak, hogy gyere csak be kétszeres pénzért, mert az neked annyi, mint magyarnak az érvényes díjszabás fele. Ezért dolgozunk, viszonylag alacsony árszabással, amely egy külföldi számára szinte hihetetlen, a hazai közönség nagy részének pedig így is megfizethetetlen. Mégsem szeretném azt mondani, hogy magyarokat csak az Erkelbe várunk: megszerveztük a Mindenki Operája című huszonöt estés sorozatunkat, melynek révén minden produkció főpróbáját hetvenöt százalékos kedvezménnyel nézhetik nagycsaládosok és nyugdíjasok - az Operában" - tájékoztatott a főigazgató.

Erkel

Ókovács Szilveszter beszámolt az Operaház Nagykövete programról is, amelynek lényege, hogy ötven tapasztalt énekművészt, táncost, muzsikust három éven át havi fix fizetésért küldenek mentorként iskolákba.
"Ha csak ülnénk a bordó-arany székeken, és bíznánk a plajbászban, elmenne mellettünk a világ. Amikor a legkonzervatívabb néző is e-mailben követeli vissza a régi Hunyadit Simándyval, csak azt tudom válaszolni: lám, ön is elektronikusan levelez, nem lúdtollal, így a régi Hunyadit sem tudjuk visszaadni. Ám a darab méltósága és üzenete nem változott, és ez a lényeg. Az Opera nem múzeum" - mondta az igazgató.

A kérdésre, fogadóképes-e már az Erkel épülete, Ókovács így felelt: "Igen, és az igazi kezdetet jelentő őszi idényig, november 7-ig. Félreértés ne essék, Erkel Ferenc születésnapjáig fokozatosan zajlik a renoválás: új festés, mosdók, homlokzat, lépcsők, deszkázat, vezetékek, légtechnika."

A teljes interjú a Demokrata c. lapban olvasható.



süti beállítások módosítása