Az évfordulók éve jön Kisvárdán

A Magyar Színházak XXV. Kisvárdai Fesztiválja 2013. június 21-29. között lesz Felső–Szabolcs központjában, Kisvárdán. A nyári évad programjai a Várszínházban, valamint a Művészetek Háza színpadán lesznek láthatók. Már most folyik az ünnepi évad előkészítése. Vincze Péter írása.

„A játékhoz sok munka kell. De amikor ez a munka játék élményét adja, nem érezzük többé munkának. A színház játék.” /Peter Brook/
Talán nem sokan tudják, hogy 1893-ban Jászai Mari a várkertben lévő táncteremben lépett fel. Az itteni színpadot az előző évtizedben a helyi műkedvelők hozták létre és használták. Újabb fellépése a Kereskedelmi kör estjén volt 1904-ben. Évtizedeket ugorva már 1972-ben vagyunk, amikor megkezdődött a várszínpad létesítése. A színpad 1973 májusára készült el, az avatása 1973. szeptember 1-jén, az augusztusban megkezdődött Kisvárdai Napok keretében történt. A Debreceni Csokonai Színház művészei játszották nemzeti drámánkat, a Bánk Bán-t. A Kisvárdai Várszínházat, intézményi jogkörét 1983. június 15-étől számíthatjuk.

P1016994Nemzetiségi Színházi Találkozó Kisvárdán
A Várszínház művészeti tanácsával együtt, Pribula László, az Ady Endre Városi Művelődési Központ igazgatója, 1987 végén egy Budapesti tárgyaláson vetette fel egy nemzetiségi színházi találkozó gondolatát. Ezt az eseményt 1989-re tervezték. Az I. Nemzetiségi Színházak találkozója, valamint az ennek keretében megrendezendő Nemzetiségi Szimpóziumra szóló meghívó 1989. június 23–29-re szólt. Ennek helyszíne az Ady Endre Városi Művelődési Központ Kisvárda, november 7. tér 7. Ezen a találkozón, az Ungvári Zenés Drámai Színház Lézerszínháza, a Magyar Területi Színház kassai Thália Színpada, valamint a Szabadkai Népszínház társulata vett részt. A találkozó minden résztvevő felkarolta a kisvárdai Pribula László kezdeményezését, és kifejezték együttes óhajukat, hogy Európában és itthon egyaránt egyedülálló rendezvényt az elkövetkezendő években fesztivál formájában folytatják Kisvárdán. Ahogy teltek az évek a fesztivál elnevezése is többször változott, míg végül, 2008–ban a Határon Túli Magyar Színházak XX. fesztiválját követően, 2009–től a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja névvel ünnepli ez évben negyedszázados évfordulóját.

Pribula Lászlo

Pribula László

– Az előadások válogatása két fázisban történik majd – fogalmazott Nyakó Béla, a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza igazgatója idei sajtótájékoztatóján. Első ütemben a felkért „előválogatók” tesznek javaslatot színházanként maximum kettő verseny– és egy versenyen kívüli előadásra. A programba olyan előadásokat lehet javasolni, amelyeket a színházak 2013. február végéig mutattak be, illetve, amelyeket addig repertoáron tartanak.

A válogatóknak továbbra is tekintettel kell lenniük a kisvárdai fesztiválhelyszínek szcenikai paramétereire. A felkért válogatók: Felvidék: Hizsnyan Géza; Délvidék: Nagypál Gábor; Erdély: Sebestyén Rita. A második ütemben Nánay István fogja az ajánlott produkciókból a fesztivál programját összeállítani. A végleges program kialakulásáig Nánay István folyamatosan konzultál a javaslatokról, a műsor ismeretében részt vesz a zsűri felkérésében, a fesztivál ideje alatt pedig a szakmai programot koordinálja. A végleges program összeállításánál, az „előadásdömping” elkerülése végett legfeljebb 10–12 versenyprodukció meghívását tervezik. De lesznek versenyen kívüli előadások, gyerekprogramok és egyéb műsorok is.

Nyakó Béla

Nyakó Béla

Szakmai programok
– A versenyprogramhoz kapcsolódóan – tudtuk meg az igazgató úrtól, megtartják a szakmai viták kialakult rendszerét, az alkalomhoz kötődően azonban legalább két tanácskozást szeretnének szervezni. Az egyik a Fesztiválnak a magyar színházi életben betöltött szerepéről, a másik pedig a jövőre vonatkozó elképzelésekről szólna. Várják a határontúli színházak igazgatóinak, munkatársainak, színművészeinek javaslatait is, hogy milyen témákban és kiket lehetne a programokhoz előadóknak felkérni.
Az elmúlt 24 év válogatott dokumentumai
De lesznek más a negyedszázados eseményhez kapcsolódó programok is. Erről Orbán–Randvánszi Ágnes népművelő-művelődésszervező adott tájékoztatást. "„Az én fesztiválom” címmel várjuk azok jelentkezését közönségünk köréből, akik az elmúlt 24 év alatt részt vettek valamilyen fesztiváleseményen, (előadás, koncert, szakmai program, stb.) és szívesen mesélnének (írásban) az átélt élményeikről" - számolt be Orbán–Randvánszi Ágnes.
Azt is megtudtuk, hogy egy válogatott összeállítást terveznek az elmúlt 24 év sajtóanyagaiból. A fesztiválról számtalan újságcikk jelent meg a kezdetek óta a legkülönfélébb nyomtatott sajtótermékekben és internetes portálokon. Ezekből szeretnének egy olyan gyűjteményt összeállítani, amely kellőképpen reprezentálja a fesztivált, ami a legérdekesebb cikkek archívumaként is szolgálhat.

Orbán-Radvánszki Ágnes P1017615

Orbán–Randvánszi Ágnes

25 év, 25 ember, 25 előadás
–Színészeket, színházi szakembereket szólítunk meg, akik vendégeink voltak, vagy valamilyen formában közreműködtek a fesztiválon az elmúlt csaknem negyedszázad során, hogy válasszák ki azt a 10 előadást, amely valamiért emlékezetes volt számukra – mondta befejezésül Orbán-Radvánszki Ágnes.

Szerző és fotók: Vincze Péter

süti beállítások módosítása