Indul a színházi showcase - Színikritikusok válaszoltak

Március 2-án indul a Színházi Kritikusok Céhe által szervezett Hungarian Showcase elnevezésű nemzetközi színházi mustra, amelyre a világ 30 országából 120 szakembert várnak. A rendezvényen a legjobb budapesti színházi műhelyek mutatkoznak be, 8 nap alatt 20 előadással március 9-ig.

A Hungarian Showcase 2013 az első olyan magyar színházi szemle Budapesten, amely a legjelentősebb kőszínházak és független színházak bemutatását tűzte ki célul a külföldi szakma számára, a magyar színház nemzetközi megismertetését, a kapcsolatépítést.
A háromfős válogatócsapatban Tompa Andrea és Jászay Tamás kritikusok mellett Barda Bea, a nemzetközi fesztiválok terén tapasztalt Trafó művészeti vezetője segítette a munkát.

A Hungarian Showcase 2013 Budapest Főváros Önkormányzata valamint külföldi alapítványok (Center for International Theatre Development, Trust for Mutual Understanding), kulturális intézetek (Cseh Centrum, Lengyel Intézet, Goethe Intézet) együttműködő támogatásával valósul meg, mindössze 4 millió forintból. A szemle azonban elsősorban hatalmas civil önkéntes munkával tudott létrejönni.

tompa-andrea

Tompa Andrea a Magyar Narancsnak nyilatkozott:

Tompa Andrea elmondta, tizenkét éve dolgozik együtt Philip Arnoult-val, az amerikai Center for International Theatre Development (CITD) alapítójával, aki rendszeresen eljött Magyarországra más érdeklődő szakemberekkel együtt, és néha meghívott egy-egy alkotót. "A 2011-es POSZT-on is volt 17 külföldi vendég, köztük sok amerikai; tavaly megkérdezték tőlem, hogy érdemes-e újra eljönni. Ilyesmiben csak őszintének szabad lenni: nem tudtam ajánlani nekik, hiszen a válogatás tele volt kompromisszumokkal, nagyon fontos előadások maradtak ki a programból. Ha egy kicsit jobb lett volna a POSZT, nem kellett volna létrehozni a showcase-t. Így viszont megkértek, hogy szervezzünk nekik valamit, és egy kis pénzt is adtak rá. Azt gondoltuk, hogy megpróbálunk meghívni másokat is, csak találunk még tíz embert - de ha eljönnek hatvanan - mondtuk -, akkor az hatalmas siker lesz" - fogalmazott a Kritikuscéh elnöke.
"Ez nem egy piac: sok előadás lesz, amit biztosan nem fognak meghívni sehová, mert túl nagy, vagy mert más közegben nem működne - mégis beválogattuk, mert erős Magyarország-képet ad. Fontos volt számunkra, hogy a program reflektáljon a világra, amelyben élünk. Nem önmagáért esztétizáló színházi programot akartunk, hanem olyan sorozatot, amit ha valaki az elejétől a végéig megnéz, utána azt mondja: 'tudom, milyen országban jártam, milyen az emberek, a művészek közérzete'. Így sok olyan előadás van, amely a társadalmi környezetünkkel, politikai klímánkkal foglalkozik - de hát mi másról kéne most színházat csinálni?" - kérdi Tompa Andrea.
A teljes interjú a Magyar Narancsban olvasható.

jaszaytamas

Jászay Tamás a Magyar Nemzetnek válaszolt:

"Külföldön bevett gyakorlat az ilyen típusú showcase: Mundruczó Kornélt például így ismerhette meg a külföldi szakma. Tompa Andreával számos ilyen eseményen vehettünk mi is részt. Tapasztalataink szerint azok a jó showcase-ek, amelyek két szempontot vesznek figyelembe: legyenek jó előadások, másfelől pedig olyan produkciókat mutassunk meg, amelyek a külföldieket érdekelhetik. A programba az előadások egy része szinte magától került be: számos olyan - főleg független színházi - alkotó van, akit külföldön is elismer, sőt szeret a szakma. Persze figyeltünk az eladhatóságra is: nem titkolt célunk, hogy az ide látogató szakemberek teret adjanak a saját platformjukon ezeknek a produkcióknak, alkotóknak. A beválogatott előadások között nincs tematikus összefüggés, de tény, hogy egyik sem mutat túlságosan derűs képet a világról. A felsoroltak mellett szándék volt, hogy bemutassuk azt is, hogy milyen szisztémában dolgoznak a magyar kőszínházak és a független csapatok - nyilatkozta a lapnak Jászay Tamás. 

08 King Ubu Kovacs Attila

Übü király (fotó: Kovács Attila)

A programról:

A bő egy hét alatt összesen 20 előadást tekinthetnek meg az érdeklődők, angol felirattal vagy tolmácsolással. Bemutatkozik a Nemzeti Színház és a Katona József Színház három-három előadással, valamint az Örkény Színház. A függetleneket a Pintér Béla és Társulata képviseli, valamint Bodó Viktor, Mundruczó Kornél, a HOPPart, az Artus és más társulatok darabjai. Az előadásokon kívül Showcase PLUS néven szakmai találkozók, tematikus beszélgetések is helyet kapnak.

17 Kaisers TV - Koncz Zsuzsa

Kaisers Tv, Ungarn (fotó: Koncz Zsuzsa)

A február közepén lezárult regisztráció szerint 30 ország 120 résztvevője képviselteti magát a Showcase-en. Különösen magas az európai, ezen belül is a kelet-európai (orosz, ukrán, észt, litván, belorusz, szlovén, szlovák, bosnyák, cseh, lengyel, bolgár) szakemberek aránya, amelyre a Céh különös figyelmet fektetett, hiszen a kiválogatott előadások elsősorban e térség problémáira reflektálnak. Európa távolabbi részeiről Norvégia, Svédország, Hollandia, Belgium, Ausztria, Németország, Franciaország, Írország, Finnország Olaszország és Portugália képviselteti magát.

20 Our Class - Domolky Daniel

A mi osztályunk (fotó: Dömölky Dániel)

A tengeren túlról, Amerikából 22 vendég érkezik, a NEXTSTEP fesztiválhálózaton keresztül szintén 22 vendég, de jönnek Izraelből, Japánból, Törökországból és az Ománi Szultánságból is. A jelentős eseményen részt vesz a Színházi Kritikusok Nemzetközi Céhének elnöke, Kim Yun Cheol Dél-Korából, valamint alelnöke, a svéd Margareta Sörenson is.
A vendégek között számos fesztiváligazgató, kulturális intézmények igazgatói, művészeti vezetők, kurátorok, producerek, managerek, kulturális újságírók, szerkesztők, kritikusok regisztráltak. Képviselteti magát többek között a Wiener Festwochen, az Arany Maszk Fesztivál, a Stájer Őszi Fesztivál, a várnai-, maribori-, wroslawi-, szarajevói,- dublini-, ománi-, göteborgi-, gronningeni- és nyitrai színházi fesztiválok, a TEMPS D’Images, a belga Kunstenfestivaldesarts stb. A szlovák Svet Divadlo, a finn Critical Stages, a német nachkritik.de, a Theater Heute, az American Theatre Magazine és az International Herald Tribune lapok. Számos külföldi egyetem oktatója, színház munkatársa érkezik Budapestre.

 Forrás: Színház.hu, Magyar Narancs, Magyar Nemzet

süti beállítások módosítása