Don Juan ünnepélyes vacsorája a kolozsvári színházban

Újabb bemutatóra készül a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata: a Don Juan ünnepélyes vacsorája című színmű Matthias Langhoff rendezésében szerdán, március 6-án este 7 órakor a nagyteremben tekinthető meg.

Matthias Langhoff és Biró Eszter színpadi verziója Petri György fordításának felhasználásával készült, az előadás alcíme: „Tirso de Molina nyomán írta: majdhogynem Molière, meghintve egy kevés Mozarttal és da Ponte-val, valamint Georges Bataille-jal. Műhely.”

8567 don juan proba foto biro istvan

„Egy nagy ember története, aki szembenéz a halállal, mégsem adja fel” – mondja Molière drámájáról Matthias Langhoff Franciaországban élő német rendező, aki 2010 szeptemberében Shakespeare: Mértéket mértékkel című előadást rendezte a kolozsvári társulattal. A zseniális csábító Don Juan (Hatházi András) és az ő szkeptikus, de mégis lojális szolgája, Sganarelle (Bíró József) története a 17. század óta nem hagyja nyugodni az irodalmárokat, zenészeket, képzőművészeket. Don Juan újra meg újra csatát indít a lányok és asszonyok erénye ellen, végső ellenfele azonban az elmúlás.

8620 don juan proba foto biro istvan

A Don Juan ünnepélyes vacsorája rendezőjét előadása főhőséhez hasonlóan foglalkoztatja a csábítás etikájának és a megsemmisülésbe való beletörődésnek a kérdése. „Don Juan tudja, hogy csak azáltal létezik, hogy tud csábítani, minden szörnyűséget csábításon keresztül visz véghez” – fogalmaz Matthias Langhoff, aki az általa rendezett előadásba a Don Juan-mítosz másik alapmotívumát, a halállal való szembenézést is beemelte. Le lehet győzni szerelemmel a halált? 
A választ a sok rétegből összeálló előadás jelenti, amelynek a vendégszövegek mellett a zene is szerves részét képezi. A zene Wolfgang Amadeus Mozart Don Giovanni című operájának felhasználásával Incze G. Katalin vezetésével állt össze, amelyet az előadás saját zenekara, a Wolfband szólaltatja meg.

8646 don juan proba foto biro istvan

Szereplők: Hatházi András, Bíró József, Kató Emőke, Viola Gábor, Szűcs Ervin, Köllő Csongor, Laczkó Vass Róbert, Pethő Anikó, Varga Csilla, Bodolai Balázs, Bereczky Gergő, Orbán Attila, Buzási András és a színház három fiatal munkatársa: Imre Éva, Sigmond Rita, Marosán Csaba, valamint a Wolfband: Balla Szabolcs, Burcă Renáta, Viola Gábor, Laczkó Vass Róbert, Sigmond Rita, Marosán Csaba.

Díszlettervező: Matthias Langhoff, jelmeztervező: Carmencita Brojboiu, dramaturg: Biró Eszter, a rendező munkatársa: Bodolai Balázs, Biró Eszter, mozgás: Sinkó Ferenc, ügyelő: Kerezsy Imola, Nagy Yvonne, asszisztensek: Diana Dragoş, Maxime Contrepois.

8737 don juan proba foto biro istvan

Fotó: Biró István

A Don Juan ünnepélyes vacsorája csak 14 éven felülieknek ajánlott.

Az előadást ebben a hónapban még március 9-én és március 15-én este 7 órai kezdettel tűzi műsorra a Kolozsvári Állami Magyar Színház. A pénztár nyitvatartási ideje: naponta 10–13; 16.30–18.30; tel: 0264-593468. Az előadásokra on-line is lehet jegyet vásárolni a www.biletmaster.ro honlapon.

süti beállítások módosítása