Homály fedi több eredeti Wagner-kotta sorsát

Richard Wagner A nürnbergi mesterdalnokok című operájának kéziratát felsorakoztató kiállítás nyílt Nürnbergben, amely egyszersmind rávilágított arra, hogy a 200 éve született zeneszerző több művének eredeti kottája máig ismeretlen helyen van, esetleg megsemmisült.

Semmit sem tudni A tündérek, a Rienzi, a Szerelmi tilalom, A Rajna kincse és A walkür című operák eredetijeiről, amelyeket a komponista egykor jótevőjének, II. Lajos bajor királynak ajándékozott. 1939-ben aztán a náci birodalom birtokába kerültek, majd Adolf Hitler személyes tulajdona lett a gyűjtemény. Onnantól kezdve semmit sem lehet tudni a kéziratokról - fedte fel a bayreuthi Wagner-múzeum igazgatója.
Sven Friedrich szerint feltételezések szóltak arról, hogy Hitler magával vitte őket bunkerébe, hogy aztán a benyomuló szovjet hadsereg tegyen szert rájuk. Szakértők ugyanakkor kételkednek ebben, szerintük a bunker túl szűkös volt ehhez, a széfben pedig nem jutott volna hely a partitúráknak.

n wagner-nuernberg-partitur

Sokkal inkább valószínű, hogy a Wagner-kéziratok a Sasfészekbe kerültek, csakúgy, mint Hitler többi ajándéka, amelyeket a Führer 50. születésnapjára kapott. További sorsuk azonban nem ismert. Még az is elképzelhető, hogy amerikai vagy francia katonák vitték magukkal, és az sem zárható ki, hogy megsemmisítették őket.

A partitúrák mai értékét igen nehéz lenne meghatározni, lévén, hogy nincs eset, amelyhez hasonlítani tudnák a Wagner-művek ügyét. Óvatos becslések viszont vannak: A Rajna kincse kézirata például ötmillió euró körüli összeget érhet.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása