“Előbb-utóbb össze kell fogni" - Znamenák István az Örkényben folytatja

A Jászai-díjas színész csaknem húsz évig volt a kaposvári színház tagja, egy évadon át igazgatta is a teátrumot. 2010-ben átszerződött a Nemzeti Színházhoz. Az Alföldi Róbertet váltó Vidnyánszky Attila elsők közt menesztette a napokban. Znamenák István a 168 órának válaszolt.

A kérdésre, mire számított Vidnyánszky Attila kinevezése után, elmondta, látta a rendező előadásait, melyek meggyőzték, hogy jó rendező. Szerettem volna kipróbálni, milyen együtt dolgozni vele. De ő azt mondta, neki ez nem menne. Nem esett jól, noha persze van ilyen. Elfogadtam a döntését, és sok sikert kívántam neki. Nem vagyok drámaian megrendülve. Kaposvárott is átéltem már hasonló igazgatóváltást, csak ott az én hátamon csattogtatták az ostort. Vidnyánszky Attilával egyébként a kaposvári pályázati meghallgatáson találkoztam először: ő volt az az ember a bizottságban, aki csak ült, és nem szólt semmit. Második találkozónk most esett, amikor felmondott nekem” – árulta el Znamenák István, aki a jövő évadtól az Örkény Színházban folytatja.
znamenekistvanA színház vagy jó, vagy rossz. Akármit mond, ő is jó színházat akar csinálni. S fordítsunk egyet a dolgon: ha konzervatív gondolkodású kollégáktól elvárjuk, hogy az Alföldi Róbert vezette színházban a legjobb tudásuk szerint végezzék a dolgukat, ez ellenkező esetben is így normális. Persze nyilván van egy határ, amelyen túl már bonyolódik a helyzet. Úgy már kicsit neccesebb, ha azt nézem, milyen emberek kerülnek Vidnyánszky Attila mellé a vezetésbe. De a negatívumok csupán a mérleg egyik serpenyőjét jelentik” – vélekedett a színész
Kifejtette, Alföldi Róbert Nemzeti Színháza jó úton volt afelé, hogy kivételesen jó társulattá váljon, de még nem ért célba, Alföldi vezetésével érdekes újabb öt év kezdődhetett volna.Előbb-utóbb össze kell fogni, nem is csak a színháziaknak. De ami a szakmámat illeti: akárhová jutottunk, meg kell próbálnunk beszélni egymással. A saját történetemtől függetlenül is ezt gondolom. Márpedig ha valakivel érdemes szót váltani a "másik oldalról" színházügyben - és most nem kizárólag a szakmaiságra gondolok -, az Vidnyánszky Attila. Lehetnék pusztán cinikus. Ám a józanság előbbre vinne – mindannyiunkat” – fogalmazott Znamenák István.

Sztankay Ádám teljes interjúját a 168 óra nyomtatott számában olvashatják.

süti beállítások módosítása