Négy új bemutató a Gyulai Várszínház jubileumi évadán

Ötvenedik évadát rendezi meg a Gyulai Várszínház az idén június 22. és augusztus 11. között; a jubileumi évben négy új bemutatóval, köztük egy ősbemutatóval várják a közönséget.

Gedeon József, a Gyulai Várszínház igazgatója szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a nyitó estén Heltai Jenő A néma levente című vígjátékát láthatja a közönség a szolnoki Szigligeti Színház előadásában. A héthetes rendezvényen több mint hatvan programot kínálnak.
A jubileumi évad műsorában szerepelnek klasszikus magyar drámák, a Gyulai Várszínházra az utóbbi időben jellemző programok és van utalás a korábbi évtizedekre. Ősbemutató lesz Zalán Tibor A fáklya kialszik című műve, Egy világhírű kisváros: Gyula - Krasznahorkai László írásain keresztül címmel is bemutatnak darabot, a IX. Shakespeare Fesztivál keretében a Hamlet látható, augusztusban a Beatles dalaiból készült produkciót tűznek műsorra.
Katona József Bánk bán című darabja a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház előadásában lesz látható, Erkel Ferenc Hunyadi László című operáját a Kolozsvári Magyar Opera előadásában mutatják be, a Carmina Burana című táncjátékot a Szegedi Kortárs Balett adja elő.
A programban megtalálható Petőfi Sándor A helység kalapácsa és Arany János A nagyidai cigányok című darabja, valamint Madách Imre Az ember tragédiája című műve Vidnyánszky Attila rendezésében, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház előadásában. A szintén 50 éves fennállását ünneplő Liszt Ferenc Kamarazenekar Brahms, Britten, Liszt, Mozart szerzeményeiből ad koncertet, az est szólistája Miklósa Erika lesz.

gyulai-var-es-toszinpad

Fotó: gyulaivarszinhaz.hu

A várszínházi évadot több minifesztivál is színesíti. A 9. Shakespeare Fesztiválon - június 4. és 15. között - magyar és külföldi színházi előadások, tánc, zene és film várja a nézőket. A Hamlet bemutatója mellett Peter Brook lánya, Irina Brook párizsi társulatának előadását, A vihart is láthatja a közönség, Shakespeare-konferenciát tartanak és Shakespeare és Nádasdy Ádám címmel rendeznek beszélgetést a költővel, műfordítóval.
Június 28. és 30. között rendezik meg a Körös-völgyi Sokadalom elnevezésű népművészeti fesztivált, július 20-án a dzsesszfesztivál programján Miles Davis zenéje hallható az egykori zenésztársaiból alakult együttestől Miles Smiles címen, másnap a blues fesztiválon szintén neves muzsikusok lépnek fel.
Az igazgató elmondta: idén is 170-180 millió forintos költségvetéssel számolnak. A Gyulai Várszínház fenntartója a város, amely a költségek 20-25 százalékát állja, emellett pályáznak.
Görgényi Ernő polgármester, a fesztivál védnöke kiemelte: a város programkínálatában az egyik legfontosabb elem a Gyulai Várszínház. Beszámolt arról, hogy a rendezvény fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere lesz. Az évad kiemelt támogatója a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA).
Az évforduló alkalmából a színház 50 évadáról konferenciát rendeznek, emlékkönyvet jelentetnek meg, lesz gálaest és kiállítás is nyílik.
Az ország első várszínházaként 1964. július 11-én Victor Hugo Hernani című darabjának bemutatójával nyílt meg a Gyulai Várszínház. A fél évszázad alatt 440 színdarabot játszottak, amelyből 150 premier, köztük 50 ősbemutató volt. Az utóbbi években átlagosan 25 ezer néző látogatja az előadásokat.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása