50 ezer rubelt fizetett a felbujtó a Bolsoj-igazgató elleni támadásért

Egy moszkvai kerületi bíróság elrendelte Pavel Dmitricsenkónak, a moszkvai Nagyszínház szólótáncosának letartóztatását, akit a Szergej Filin, a teátrum balett-társulatának művészeti igazgatója elleni kénsavas támadás felbujtójának tartanak. A rendőrség szerint az amúgy ünnepelt táncművész ötvenezer rubelt (körülbelül 350 ezer forintot) fizetett a felbérelt végrehajtónak.

Pavel Dmitricsenko közölte, hogy nem kíván fellebbezni a Taganszkij kerületi bíróság döntése ellen, amely szerint a táncos április 18-ig őrizetben marad.
Dmitriscsenkót, valamint Jurij Zaruckijt, az elkövetőt és Andrej Lipatovot, aki Zaruckijt a helyszínre szállította, kedden állította elő a rendőrség. A férfiak szerda reggelre beismerő vallomást tettek. Dmitricsenko elmondta, hogy ő rendelte meg a támadást, de állítása szerint "nem ilyen mértékben" akart bosszút állni Filinen, akit úgymond csak meg akart leckéztetni.

bolsoj

 

Pavel Dmitricsenko a Rettegett Iván címszerepében, fotó: Reuters

Sajtóhírek szerint a Hattyúk tavának gonosza és a Rettegett Iván szerepéből ismert Dmitricsenko élettársa, Anzselina Voroncova - ugyancsak a Bolsoj szólótáncosa - miatt keveredett konfliktusba a balett-társulat 42 éves művészeti igazgatójával. A támadás közvetlen kiváltó oka állítólag az volt, hogy Filin megtagadta a Hattyúk tavának főszerepét Voroncovától. A Lifenews orosz hírportál értesülése szerint a szólótáncos azt vallotta, hogy csak rá akart ijeszteni a balettigazgatóra. Úgy gondolta, hogy elég lesz, ha megverik Filint.
Pavel Dmitricsenko a moszkvai kerületi bíróságon a nyomozóhatóság képviselőjének kérdésére úgy nyilatkozott, hogy nincs miért bocsánatot kérnie Szergej Filintől. Elismerte, hogy nem volt túl jó kapcsolatban a társulat művészeti igazgatójával, aki szerinte "egyes művészeket megfosztott pénzüktől és azt másoknak adta". Ő viszont, mint mondta, mindig is a Bolsoj művészeinek pártját fogta.
Dmitricsenko ügyvédje a bíróságon kifejtette, hogy védence nem tudott a savas támadás feltételezett elkövetője, Jurij Zaruckij büntetett előéletéről és nem volt szó közöttük arról, hogy a táncos a balettigazgató megtámadásáért pénzt adna neki.
Szergej Filin felesége a Komszomolszkaja Pravda című orosz napilapnak azt mondta, hogy férje szerint több embernek van köze az ellene elkövetett merénylethez, mint ahányat őrizetbe vettek. Remélik, hogy a rendőrség a támadás mögött álló valamennyi szereplő kilétét felfedi - nyilatkozta Marija Prorvics.
A gyanúsítottakat 12 évig terjedő börtönbüntetés fenyegeti.
Szergej Filint, a Bolsoj balett-társulatának művészeti igazgatóját január 17-én egy maszkos támadó késő este kénsavval fröcskölte le lakása előtt. A 42 éves egykor világhírű balett-táncos harmadfokú égési sérüléseket szenvedett arcán, és a látása is veszélybe került, de orvosai szerint valószínűleg visszanyeri annyira látását, hogy ismét elláthatja majd feladatait.

süti beállítások módosítása