Összművészeti India Fesztivál indult Budapesten

Az első összművészeti India Fesztivált tartják Budapesten szerdától vasárnapig az Átrium Film-Színházban filmvetítésekkel, tánccal, előadásokkal, bábszínházzal, kiállítással, gyermekfoglalkozásokkal az indiai nagykövetség szervezésében.

A programot Sarmila Sarma, a kitűnő kataktáncosnő előadása nyitja. A klasszikus tánc Észak-Indiából származik. A fesztivál öt napja alatt hét filmet vetítenek magyar felirattal, valamennyi az indiai filmgyártás fellegvárában, Bollywoodban, Mumbaiban készült - mondta az MTI-nek Vajdovich Györgyi, az ELTE Filmtudományi Tanszékének tanársegédje, aki Indiában tanulmányozta az ottani filmkészítést.
Indiában évente mintegy 900-1000 film születik több mint húsz nyelven, ezek egyötöde, 150-200 készül Bollywoodban hindi nyelven. Maszáláfilmeknek is nevezik őket a híres indiai fűszerkeverék után, mert sokfajta műfajt kevernek egy alkotáson belül, így szerelmi románcot, akciójeleneteket humorral, zenével, tánccal fűszerezve. Az indiai filmtörténet egyik legnagyobb maszáláfilm-sikere volt az Om Shanti Om című, amelyet pénteken este vetítenek - részletezte az egyetemi filmes szakember.
Vajdovich Györgyi filmrészletekkel illusztrált előadást is tart a bollywoodi filmipar sajátosságairól, a maszáláfilm kulturális gyökereiről és az indiai sztárrendszerről.
Gauri Shankar Gupta, a filozófus végzettségű indiai nagykövet Test, szellem és lélek címmel Müller Péter íróval közös előadást tart szombaton Joshi Bahrat indiai születésű bábjátékos, televíziós műsorvezető moderálásával.

india feszt

Különlegesség lesz gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt szombaton a katputli bábszínház. A pécsi Márkus Színház művészei tavaly egy hónapot Gudzsarát államban töltöttek és mint a társulat vezetője, Pilári Gábor az MTI-nek elmondta, hogy Rádzsasztánban rátaláltak a katputli (a kat fát, a putli bábot jelent) zsinóron mozgatott bábjátszásra, amelyet egy cigánycsalád három-négy generáció óta művel.
A férfiak faragják a bábokat, a nők öltöztetik, a zsinórozást és a mozgatást a férfiak végzik. Nincs történetmesélés, három-négy perces etűdöket fog előadni társával, Vajda Zsuzsannával. Szerepel a rövid darabban a pungi játékos, vagyis a dudás, aki hangszerével a kígyót bűvöli. Az etűdöket három zenész kíséri: Csernák Samu szitáron, Dóra Áron rádzsasztáni kettős furulyán és Pilári Áron tablán - összegezte Pilári Gábor.

A vasárnapi családi programon az érdeklődők megtanulhatják a rákí készítés fortélyait. A rákít eredetileg az augusztusi újholdkor ajándékozta a lánytestvér fiútestvérének szeretete jeléül. Piros fonalból sodorták, gyönggyel és virággal díszítették, de ma már bármikor ajándékozható, mert a barátság jelképe lett - mondta Szabó Krisztina, a budapesti indiai nagykövetség munkatársa.
A nagykövet a fesztivált bemutató beszélgetésen az MTI-nek elmondta, eljött az ideje, hogy széles keresztmetszetben mutassák be India művészetét Magyarországon, mert nagyon jól alakulnak a két ország kapcsolatai, nemcsak a gazdaságban, hanem az oktatásban és a művészeti életben, egyre több ösztöndíjas érkezik a kontinensnyi országba és ez az együttműködés bővülhet, mert Orbán Viktor miniszterelnököt áprilisban Indiába várják.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása