„Sötétben tapogatózik” az S. K. Társulat

A tavalyi Pletyka-előadások sikere után új bemutatóval készül a pápai S.K. Társulat: Peter Shaffer Black Comedy – Játék a sötétben című vígjátékát tűzik műsorra 2013. március 24-én, a pápai Jókai Mór Művelődési és Szabadidőközpont színpadán.

Az S.K. Társulat ajánlója:

A csapat a Pletykával magasra tette maga számára a mércét. A társulat tagjai a közönség és saját maguk előtt sem akarnak szégyent vallani sem a darabválasztással, sem a színpadi játékkal. A választás az említett darabra esett, hiszen kimondatlanul is a nevettetés a társulat egyik fő célja. Vígjáték ez a javából, amely megengedi, sőt csaknem kötelezővé teszi a a burleszk-szerű gegeket.

Képzeljük csak el a következő, nem mindennapi helyzetet: egy ifjú szobrászművész és menyasszonya két vendéget is várnak egyszerre: a lány édesapját, aki vérbeli katonatiszt, és egy, a fiatalember szobrai iránt érdeklődő milliomost, aki süket, mint az ágyú. Az izgatott készülődés közepette rövidzárlat keletkezik, és a hosszú időre beállt vaksötétbe érkeznek a látogatók. De nemcsak azok, akiket vártak. Szép sorban beállít egy, a sötétségtől rettegő vénkisasszony-szomszéd, aki annak idején eléggé önmegtartóztató életet tanult lelkész apjától; a másik szomszéd, egy műkereskedő, aki drága porcelánjain kívül csak saját neme iránt mutat fokozott érdeklődést; egy filozófusi hajlamokkal megáldott, valójában a rövidzárlat megjavításáért érkező villanyszerelő; és nem utolsó sorban a szobrászművész korábbi barátnője.

black comedy plakat

No de mindezt bármely társulat Black Comedy-jéről el lehetne mondani. Miben más a sötétben folyó játék Pápán? Nos, a társulat, hogy egyetlen tagja se maradjon feladat nélkül, a villanyszerelő és a milliomos alakjából női szerepet kreált, illetve a karakterek számát megtoldotta egy meg sem szólaló, ám a rövidzárlat létrejöttében annál aktívabban közreműködő házmesterrel. 

Így sem volt azonban könnyű dolga a csapatnak. Ismét meg kellett küzdeni az amatőr létből fakadó nehézségekkel: a korlátozott hellyel, idővel, anyagi feltételekkel. De a pápai közönség számít a társulatra, és annak tagjai is számítanak egymásra. Jelen írásban már szóba került, hogy nem akarnak szégyent vallani. Mint ahogy nem lehetett a Pletyka után egy habkönnyű darabocskára visszalépni, ugyanúgy a nehezebb játékot is fel kellett vállalni. Mivel a Black Comedy poénjainak nagy része a hajszálpontos mozdulatokon alapul, sokszor a napi nyolc órai munka után is bírni kellett a feszített tempót, a sokszor fizikailag is megterhelő próbákat.

sk logo kek

Ráadásul nemcsak a sötétben való csetlésről-botlásról szól ez a színpadi mű, hanem a társadalmi elvárásoknak megfelelő álarcok mögötti valódi személyiségek megmutatásáról is. A másfél órás előadás végéra csaknem minden szereplőről kiderül, hogy nem az, akinek a többiek hitték: a jólnevelt vénkisasszony nem veti meg az alkoholt, a határozott ezredes tehetetlenné válik, amikor legdrágább kincsét, egyetlen lányát kellene megvédenie, és a vőlegény nem menyasszonyát szereti, hanem kiállhatatlan exét. A fergeteges komédiázásba, itt is, ott is vegyül egy kis dráma.

A Black Comedyvel immár kettőre emelkedett azon darabok száma, melyeket az S. K. Társulat szívesen mutat be minél többször, minél több helyen. Mint ahogy már volt szerencséje a társulatnak a Pletykával is tájolni, ugyanúgy ezzel a komédiával is ez a cél.

Először azonban a hazai pálya előnyeit fogja élvezni a Szabó Erika, Nagy Imre, László Katalin, Szabó Szilárd, Gosztola István, M. Varga Veronika, Sz. Csepregi Ilona, Sz. Juhász Klára és Pozsgai Balázs alkotta csapat.

A bemutatóra 2013. március 24-én kerül sor a pápai Jókai Mór Művelődési és Szabadidőközpont színpadán, majd április 13-án ugyanott bérletes előadásként is játszik a sötétben a társulat.

süti beállítások módosítása