"Ez csodaország" - Magyarokról egy külföldi rendező szemével

Egyszer volt, hol nem volt....HU címen mutatta be új darabját a Scallabouche Társulat. A társulat alapítója, Alexis Latham mesélt a HVG-nek arról, külföldiként hogyan lát minket, magyarokat. Lapszemle.

A HVG cikkéből:
Az Egyszer volt, hol nem volt....hu a tavaly bemutatott Egyszer volt, hol nem volt Gyöngyöspatán... című darab folytatásának tekinthető. Alexis Latham így mesélt göngyöspatai élményeiről: "Egyszer három külföldi újságíróval mentem, akik nagyon izgultak, hogy megtalálják a nagy sztorit, és csak egy békés falut láttak pulikutyákkal, jó borospincékkel. A helyiek is azt bizonygatták, nincs itt semmiféle feszültség. Sokaktól hallottuk, hogy csak a média szítja az ellentéteket. Gyöngyöspata a magyarországi társadalmi problémák szimbóluma lett. Ez kényelmes pozíció. Szeretünk szörnyülködni azon, mi történik egy tőlünk távoli településen, miközben megnyugtatjuk magunkat: az messze van. Pedig mindannyian benne vagyunk, és mindenki felelős azért, ami az országban történik."

alexis lathamFotó: Teknős Miklós, nol.hu

Latham szerint a magyarok nem ismerik magukat, és nem eléggé őszinték magukkal. "Nem látom a realitásérzéket. Más országokkal összehasonlítva tényleg annyira szörnyű itt minden? Úgy érzem, Magyarország jó hely lehetne, és az embereknek sokkal több lehetőségük van a boldogulásra, mint amiről tudomást vesznek. Ami a hétköznapi kultúrában, az oktatásban történik, az valóban katasztrofális. De nem a pénzhiány az igazi veszély, hanem az, ha enyészni hagyjuk a szellemi értékeinket" - fogalmazott Alexis Latham.
"Ez csodaország, a fantázia, a nagyotmondás világa. Pedig ha valaki jövőképet rajzol, nagyon jól kell tudnia, mi történt a múltban, hol vagyunk most, és hova szeretnénk eljutni. A rendszerváltozás idején elmaradt a nagy tisztázás, pedig minden ország számára alapvetően fontos, hogy szembenézzen a múltjával. Magyarország nagyon eklektikus ország, és ha jól élünk vele, a sokszínűségből rengeteg kreatív energia származhat. De ha marad ez a polgárháborús hangulat, a kirekesztő gondolkodás válik uralkodóvá, akkor nincs esély" - szögezte le a Scallabouche Társulat vezetője. A teljes interjú a hvg.hu-n olvasható.

A foto.szinhaz.hu képei az előadásról:

1

1.

2

2.

kep 018

3.

kep 029

4.

kep 032

5.

kep 069

6.

kep 062

7.

Lehet-e viccelni a tabuval és komolyan venni a viccet? A kérdés olyannyira aktuális, hogy  Alexis Latham, a Scallabouche alapító-rendezője, Garai Judit dramaturg és Szalontay Tünde, Molnár Csaba, Horváth Kristóf színészek ismét színpadra állítják a történetet, amely a valóságot a szürreálissal keverve, a groteszk és az abszurd határán egyensúlyozva tart tükröt maguknak és a nézőknek.
2013. március 20 / április 26 - 19:00 Jegy: 1.800 Ft / Kedvezményes: 1080 Ft - Magyar nyelvű előadás! 

 

süti beállítások módosítása