Egy diktátumról - Frigyesi András a Budaörsi Játékszín új igazgatója

Budaörsi Játékszín direktori munkakörére 13 jelölt pályázott, közöttük az eddigi igazgató, Salamon Suba László, aki Magyar Attila művészeti vezetővel az oldalán indult. Az új igazgató, Frigyesi András lett, vezetői megbízatása 2013. július 1-jétől 2018. június 30-ig szól. 

Frigyesi András rendező, színházi menedzser és magyar-német szakos tanár, 1992.-1997-ig a szekszárdi Deutsche Bühne Ungarn igazgatója, főrendezője volt.1998-ban megalapította a Deutsches Theater Budapest Kft.-t. Budaörsi passió címmel 2012. május 28. és június 10. között magyar és német nyelvű előadásokon elevenítette meg Jézus szenvedéstörténetét.
Frigyesi András tavaly indult a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatói posztjáért is. Akkor derűs, nyugodt alkotó légkört ígért a társulatnak.  "Hiszek a minőségben" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy szerinte a színháznak derűt, hitet, az élet értelmét kell közvetítenie. Szívesen támogatná a színészek önálló estjeit, pódium-produkcióit, magát a színházat pedig három "lábra" állítaná, a próza és a zene mellett erősítené a tánctagozatot is.
frigyesi Wittinghoff Tamás Budaörs polgármestere Frigyesi győzelme kapcsán ATV-nek elmondta, az igazgatóválasztás meglehetősen sajátos körülmények között zajlott. A kérdésre a Salamon Suba László - Magyar Attila páros miért nem maradhattak a színház élén elmondta, az, hogy távozniuk kell nem azt jelenti, hogy rosszul végezték a dolgukat. Munkájuk megítélésében a Fidesz-frakció is megosztott volt, gazdasági problémák is felmerültek, ráadásul helyi lapok rosszízű támadásoknak tették ki a vezetőséget.

Arról, hogy lehet, hogy egy olyan ember kezébe adni az irányítást, akinek ehhez nincs jogosultsága, hiszen hiányzik a pályázati kiírásban megjelölt szakirányú felsőfokú végzettsége Wittinghoff Tamás elmondta: "Ehhez a folyamatot kellene ismerni. A Fidesz-frakció vezetőivel abban állapodtunk meg, hogy konszenzussal választunk, én ezt naivan el is hittem. Azt javasoltam nekik, hogy a szakmai zsűri véleményét mérlegeljük, mindkét oldal adjon meg 4 vagy 5 nevet, állítson fel sorrendet és a közös halmazból vagy tudunk választani, vagy lehet a képviselőtestületi többséggel élni. Nem ez történt, máshogy alakult a helyzet. Nekik egy jelöltjük maradt a rosta után, és azt mondták, ha mi mellé állunk, akkor lesz konszenzus, ha meg nem, akkor nem. Én ezt inkább a diktátum kategóriába sorolnám" - fejtette ki a polgármester.

Wittinghoff megerősítette, hogy Frigyesit a szakmai zsűri nem jelölte és ahhoz, hogy igazgatóvá válasszák, miniszteri felmentést kellett kapnia."Azt sem értem, hogy a Fideszes alpolgármester hogy tudta még az ülést követő napon ezt elintézni, amikor aznap töltötte L. Simon László az utolsó munkanapját" - tette hozzá.

Arról is szót ejtett, hogy bár stabil a színház finanszírozása, ez előző vezetés idején gazdasági problémák is felmerültek. Ennek kapcsán korábban Magyar Attila művészeti vezető úgy nyilatkozott: "Mi is nehéz helyzetben vagyunk. Csak legenda, hogy Budaörs a leggazdagabb város. Mellettünk van a város, de mi is évről évre kevesebb pénzből gazdálkodunk. Huszonöt százalékkal esett vissza a költségvetésünk az előző évekhez képest. Jegyárakat nem tudunk emelni, mert az embereknek így is egyre kevesebb pénze jut a kultúrára. Különböző akciókat találunk ki, hogy nagyobb legyen a jegybevételünk".

Forrás: ATV, Budaörsi Napló, Színház.hu

süti beállítások módosítása