A hetvenkedő katona - Főszerepben Csőre Gábor

A római komédia nagymestere, Plautus sodró lendületű bohócjátékát Karsai György és Térey János új fordításában, Szőcs Artur rendezésében mutatta be a Pesti Színház március 10-én.

A darabról:
Gyürkőc Feri, a furfangos szolga ott tesz keresztbe a gazdájának, a hőzöngő katonának, ahol csak lehet. Jobbnál jobb cseleket eszel ki, és a katona észre sem veszi, máris a szolga csapdájába esett. Gyürkőc azonban nemcsak a saját érdekében taktikázik, hanem egy fiatal pár szerelmének megmentéséért. Tervei megvalósításában segítségére van a szomszédban lakó, életszerető, bohém öregúr és két rosszlány is. S ahogy Gyürkőc egyre szorosabbra fonja a béklyót a katona körül, a történet is annál elsöprőbb és szórakoztatóbb lesz.

Plautus művei már születésük idején is különlegesnek számítottak metsző humorukkal, kalandos, csattanós szerkesztésükkel, remek párbeszédeikkel, korukat megelőző, szinte modern szemléletükkel és kegyetlenül pontos emberábrázolásukkal. Plautus páratlan nyelvmester is volt, szinte tobzódik a nyelvi játékokban, tréfás fordulatokban.
Ebben a pezsgő játékban Mészáros Máté alakítja Gyürkőcöt, Csőre Gábor pedig a hetvenkedő katonát. Partnereik többek között Bata Éva, Réti Adrienn, Dengyel Iván, Telekes Péter és Molnár Áron.

Szőcs Artur rendező a darabról:

"Jó lenne új tartalmat, értelmezést kínálni azoknak, akiknek ismerősen cseng ez a cím: A hetvenkedő katona. És jó lenne, ha a nézők egy kortárs szerző nevét keresnék a színlapon az előadás után. Ha pedig később utánanéznek a kornak, a szerzőnek, akkor sikerült olyan élményt nyújtani nekik, amiért érdemes esténként 7 órakor fölmennie a függönynek.” 

Eszenyi Enikő a Víg évadáról:

"Minden évadot tematizálunk. Az idei a gyengék, elesettek évada. Kezdődött Spiró Györggyel, akinek a Príma környék című darabja egy öregek otthonában játszódik. Óriási siker. Amikor felkértem Michal Dočekalt, a prágai Nemzeti Színház igazgatóját, aki korábban a nagy sikerű Mikvét vitte színre a Pesti Színházban, ő a Jóembert keresünk című darabot választotta. (...) Idén szeptemberben volt a Vígnapunk, de már jóval előtte be volt vésve a naptáramba, hogy karácsonykor megyünk az Ódry Árpád Színészotthonba. Most is valamivel több mint kétszázezer forintot gyűjtöttünk össze, ami nem egy egetverő összeg, de mégis valami, és azt hiszem, ott az otthonban rajtunk kívül mástól nem kapnak ilyen segítséget. Az is fontos számunkra, amikor a Down-világnapon itt, a Vígszínházban a sérült gyerekek együtt játszanak egészséges társaikkal. (...)
A színház élő műfaj, nincs szünet, minden pillanatban kopogtathatnak a hírrel, hogy X beteg lett, Y terhes, és akkor ott azonnal meg kell keresni a megoldást. Egy színházban nincsenek bejáratott utak, minden előadás valami újat, mást hoz. Most a Vígben rendezem Hanoch Levin Átutazók című darabját, ahol a csodálatos Törőcsik Mari is színre lép. A Pestiben pedig egy fantasztikus komédia készül, A hetvenkedő katona. Már tervezzük a következő évadot, fontos évfordulókra készülünk, hiszen huszonöt éve mutattuk be A padlást, és az 1000. Dzsungel könyve előadást fogjuk áprilisban játszani, kisfilmeket forgatunk, amiket a Vígszínház honlapján és a Facebook oldalunkon lehet megnézni.
(...) Szerintem akkor van valakinek elég libidója, ha sok éven át ugyanazzal a társsal van. Na, ahhoz tényleg kell libidó. Bocsánat a párhuzamért, de én úgy érzem, nekem még mindig van libidóm a Vígszínházhoz".
Szkárossy Zsuzsa fotói az előadásról:

hetvenkedo-2 copy

 1.

hetvenkedo-4 copy

2. 

hetvenkedo-5 copy

3. 

hetvenkedo-6 copy

4. 

hetvenkedo-7 copy

 5.

hetvenkedo-8 copy

6.

gabor2

7.

adrienn

8.

csoregabor

9.

 

Forrás: Vígszínház, Színház.hu, Nők Lapja

süti beállítások módosítása