Pavarotti, Domingo és Carreras karmestere Budapesten

A "három tenor" egyik kedvenc dirigense, koncertjeik zenei irányítója, János Ács vezényel az Operaházban március 31-én és április 2-án. A magyar származású művész mindkét estén két Mascagni művet, a Parasztbecsületet és a Messa Di Gloriát dirigálja.

"Teljessé teszi a műalkotást" - így jellemezte szinte állandónak nevezhető koncert-dirigensét Luciano Pavarotti, akivel 1991-ben kezdődött szakmai kapcsolatuk és barátságuk alatt négy kontinensen léptek fel együtt (többek között Pavarotti budapesti koncertjén.) János Ács 2000-ben már a "három tenor", Pavarotti, Domingo és Carreras közös chicagói koncertjét vezényelte hatvanezer néző előtt, majd együtt lépett színpadra a legendás trióval Kínában, Japánban, Koreában és Mexikóban. Ács dirigálta híres angliai, Bath-i búcsúkoncertjüket is. 

Janos Acs

Fotó: Giovara

A magyarországi születésű, zenészcsaládban felnőtt János Ács a Budapesti Konzervatóriumban végezte zenei tanulmányait. 1974-ben vándorolt ki Olaszországba, ahol a legnagyobb dalszínházakban - többek között a Milánói Scalában - kezdett dolgozni korrepetitorként. Hamarosan a karmesteri pulpitusra is felléphetett, végigvezényelte Itália szinte összes zenés teátrumát. Az akkor már olasz állampolgárságú művész világkarrierje akkor kezdődött, amikor a dél-afrikai, Pretoriai Színház kinevezte őt főzeneigazgatónak. Ezután az Egyesült Államokban folytatta karrierjét, a Colorado állambeli Denveri Operaház vezető karmestere lett.
János Ács vitathatatlanul korunk egyik legnagyobb dirigense, bejárta az egész világot, a komolyzene mellett a könnyebb műfajok "nagyágyúival" is együttműködött, ő vezényelt például Aretha Franklin fellépésén az 1998-as New York-i Grammy Gálán.
A művész húsvétvasárnap és a rá következő kedden vezényli a Magyar Állami Operaház Zenekarát. Két Mascagni művet, a Parasztbecsületet - amelynek magyarországi ősbemutatóját annak dején Gustav Mahler dirigálta - és a Messa Di Gloriát hallhatja a közönség, koncertszerű előadásban.

Forrás: opera.hu

 

süti beállítások módosítása