Halász János: "Be kell fejezni a kulturális rendszerváltoztatást"

Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemrég kinevezett kultúráért felelős államtitkára a Debreceni TV-nek nyilatkozott.

Halász János a Debrecen Televízió Esti Közelkép című műsorának vendégeként elárulta, nem lepte meg a kulturális államtitkári felkérés, hiszen 2002-ig a Nemzeti Kulturális Örökség minisztériumában politikai államtitkárként lényegében ugyanazt a feladatot végezte, mint amit most is. Az államtitkár kifejtette, hogy célja folytatni a munkát, amit az elődei elkezdtek, természetesen együttműködve a kulturális élet szereplőivel, a minisztériumon belül a többi ágazattal, illetve a kormányzat más szereplőivel.
"Azt a kulturális rendszerváltoztatási folyamatot, amit elkezdtünk 2010-ben, azt kell befejezni, illetve az új struktúrákat kell tartalommal megtölteni. Az irányokban, az ügyek tartalmában nem lesz változás, inkább csak a gyakorlatban, abban, hogy hogyan beszélek a dolgokról. Elődöm, L. Simon László is rendelkezik egy habitussal, én is rendelkezem egy habitussal, ez lesz talán csak a különbség" - mondta Halász János.

A kulturális államtitkár szót ejtett a Csokonai Színház igazgatói posztjára kiírt pályázatról is: "Debrecen tudja, hogy mi a jó neki. Kósa Lajos polgármester vezetésével 1998 óta itt egy olyan folyamat indult el, amely minta a kulturális alapú városfejlesztés tekintetében is. Nyugodt vagyok, mert itthon minden jó kezekben van, és a debreceniek is nyugodtak lehetnek. A minisztériumnak annyi köze lesz ehhez a kérdéshez, hogy a bírálóbizottságba kollégákat delegál, akik elmondják a véleményüket a pályázatokról. A múzeumnál is van feladatunk, hiszen a közgyűlési döntés után mindig felterjesztik az igazgató személyét jóváhagyásra, de ez egy formai kérdés, nem mi mondjuk meg, hogy ki lesz az igazgató, hanem a debreceniek" – fogalmazott az államtitkár.

Halász János a Latinovits Színház kapcsán elmondta, körülbelül egy-másfél milliárd forint kell még, hogy befejezzék a beruházást. "Ez a pénz egyenlőre hiányzott, mivel a szocialisták a kormányzásuk idején ennél jóval többet elköltöttek 'mihaszna' dolgokra. Én abban bízom, ahogy erősödik Magyarország, lesz központi erő, hogy segítsük ezt az ügyet. Nekem debreceniként ez különösen fontos, ezért a munkám során oda fogok figyelni, milyen lehetőségeket tudunk találni ennek a fejlesztésnek a támogatására. Itt egy olyan ügyről van szó, ahol világos az akarat, hogy ezt szeretnénk befejezni. Nem azért nincs kész, mert a kormány vagy a város akadályozná. Biztosan készen lesz, amint meg tudjuk oldani a finanszírozás kérdését" - ígérte Halász János.

Forrás: dehir.hu

süti beállítások módosítása