Fülkefor és vidéke - Villáminterjú Parti Nagy Lajossal

Március 13-án mutatja be az Orlai Produkció legújabb előadását, Parti Nagy Lajos és Dés László önálló estjét, amely Fülkefor és vidéke címmel látható a Belvárosi Színház műsorán. Parti Nagy Lajossal olvashatnak rövid interjút.

A Magyar mesék sikeres sorozat immár második éve az Élet és Irodalom páratlan oldalán. Hogy jött a színpadi megvalósítás ötlete?

Kezdettől fogva olvastam fel ezekből az írásokból, az Iglbauer-Stúdióval két CD-t is felvettünk, az első lemez nagy része tavaly, március 15-e körül elhangzott a Klubrádióban is. Már akkor Dés László zenélt a szövegek közé, de a lemezre csak kevés zene fért, ezért szerettük volna, hogy legyen egy teljesebb, zenésebb változat. Tavaly adtunk Déssel egy rendes, egész estés Fülkefor-koncertet az újlipótvárosban, ekkor döntöttük el, hogy folytatjuk. Dés kereste meg Orlai Tibort, akinek tetszett az ötlet. Ezeknek az álmeséknek, magyar abszurdoknak jót tesz a színpad, ha mondom őket, pláne ha zenével, valahogy jobban kinyílnak.

parti nagy

Magától értetődő volt, hogy nem színészek fogják a szövegeket mondani?

Igen, színész fel sem merült, noha Kari Györgyi elmondott és remélem ezután is elmond néhány mesét népviseletben és remekül, pillanatnyilag érvényesebbnek gondolom ezt a felállást Déssel.
Milyen előadásra lehet számítani a Belvárosi Színházban?
A Belvárosi Színházi előadás nagyon egyszerű szerkezetű lesz. Inkább a szintén Déshez kötődő Szó és zene koncertekhez hasonlít majd, két részben, sok zenével és sok mesével.
Eredeti zenék, vagy ismert dallamok adják inkább a műsor zenei arculatát?
Dés fantasztikus zenész, hihetetlenül profi, nála a kész is improvizált, és az improvizált is kész, csak bámulom, ahogy a hangszere, a keze „emlékszik”, hogy korábban milyen témákat játszott egy-egy meséhez. Azt hiszem, ennek az együttállásnak ez a tétje és értelme, az állandó változhatás. A mesék szövege úgyis ugyanaz, persze fogok változtatni estéről estére, cserélek, bevonok újakat, stb. Nagyjából egyforma terjedelműek, így ez egy szabadon szerkeszthető előadás. De majd meglátja a közönség.

Parti Nagy Lajost itt meg is hallgathatják.

 

/Az eredetileg havi egy alkalomra tervezett esemény iránt az érdeklődés akkorának mutatkozott, hogy márciusban még egy időpontot kellett hirdetni, így március 20-án is megtekintheti a közönség az Élet és Irodalomból ismert Magyar mesék sorozat köré szervezett estet./

Forrás: Orlai Produkciós Iroda

süti beállítások módosítása