Repülési lecke kezdőknek a Jurányiban

Mese lesz a barátságról és az elfogadásról, küzdésről és akaratról, szülőkről és gyerekekről, meg a repülésről persze a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban. Vasárnap ugyanis megérkezik a győri Vaskakas Bábszínház Budára! Márciusban több gyerekelőadással is várják az érdeklődőket!

Ajánló az előadás elé

ESZME - Vaskakas Bábszínház
Repülési lecke kezdőknek
2013. március 17. 17:00
Macskaszemmel a sirály kicsi, szánalmas, tollas, és ehető.
Sirályszemmel a macska nagy, kövér, veszélyes és ragadozó.
Két állat, két nyelv, két világ és egy reménytelennek tűnő vállalkozás.
Kikölthet-e a macska egy tojást?
Repülhet-e valaha a sirály,
akit macska nevelt fel?
És kit kell ilyenkor mamának szólítani?

Mese a barátságról és az elfogadásról, küzdésről és akaratról, szülőkről és gyerekekről. Meg a repülésről, persze. Leginkább a repülésről.

Kritikus szemmel a darabról - Gabnai Katalin kritikájából:

"Az előadásban messze több van, mint amit az eredeti alapmű szó szerinti megvalósítása jelentett volna. Luis Sepúlveda: A sirályfióka esete a macskával, aki megtanította repülni című 112 oldalas regényének ismertetése így kezdődik: „A hamburgi kikötőben él egy nagy, kövér fekete macska, Zorbász a neve. Zorbásznak semmi gondja a világon, amíg egyszer a gazdája teraszán az orra elé nem pottyan egy halálosan kimerült sirály. Szerencsétlen madár éppen egy olajfolt közepén csapott le a tengerre, s hiába erőlködött, elnehezült szárnya nem vitte tovább. A macska elhatározza, hogy gondját viseli, pedig a madár nagyon ijesztő és nagyon büdös. A sirály érzi, hogy itt a vég, még tojik egy tojást, és azt kéri a macskától, hogy inkább azt költse ki, aztán nevelje fel és tanítsa meg a fiókát repülni. Zorbász tudja, hogy aki félrebeszél, arra mindent rá kell hagyni, és szavát adja a madárnak..." Az 1949-ben született chilei író-rendező-újságíró és politikai aktivista 1996-ban született regényét Magyarországon több színjátszó együttes bemutatta már, általában nemigen tudván elkerülni az alapmű fájdalmas, édes tanulságosságát. 
A győrieknek a két ragyogó színész és egyben két rendkívüli bábos, Ujvári Janka és Badacsonyi Angéla játékával sikerült olyan előadást létrehozniuk, ami az átírást végző Gimesi Dóra és a rendező Tengely Gábor tehetségét is dicséri". 

 

Játsszák:
Ujvári Janka Jászai-díjas
Kolozsi Angéla Blattner-díjas

 Író: Gimesi Dóra

Tervező: Bartal Kiss Rita Blattner-díjas
Zeneszerző: Rab Viki
Színpadi mozgás: Nemes Zsófia
Rendező: Tengely Gábor
Az előadás a Magyarországi Bábszínházak X. Találkozóján elnyerte az NKA LEGJOBB ELŐADÁSNAK járó díjat.
Az V. Gyermekszínházi Biennálén különdíjat kapott a LEGJOBB SZÍNÉSZI ALAKÍTÁSOKÉRT.
2010-ben a Színikritikusok díjára jelölték a LEGJOBB GYEREKELŐADÁS kategóriában.


www.fugeprodukcio.hu

 

süti beállítások módosítása