Törőcsik és Kern a Bálint Házban beszélget Garas Dezsőről

Garas Dezsőt, pályáját, a karaktert, az embert Törőcsik Mari, Sándor Pál és Kern András idézik meg a Bálint Házban.

A beszélgetőtárs: Borgula András
Időpont: 2013. március 29.,  péntek, 17:30 
Hely: Bálint Ház, 1065, Budapest, Révay u. 16.
Nagyon hiányzik – az ember, a színész, a karakter is – a kisember, aki mindent ért, aki tudomásul veszi helyét az árnyékos oldalon, de nem hajlandó eltűnni, sőt! Óriások méltó utódja, elődje – nem engedhetjük el a kezét!
A beszélgetés Garas Dezső alkotói jelenlétét boncolgatja. Azt, amire a nézője, hallgatója, akkor ott, a színészt látva nem is gondolt, nem foglalkoztatta. Igaz-e az, hogy a hazai színészetben igazán csak a kisemberi karakterek létrehozói maradtak örökérvényűek? Ők a hősök? A daliák, a hódító szépasszonyok helyett velük azonosulnak a nézők? Ha van erre megfejtés, Garas személyisége lehetőséget kínál erre.

Jegyárak: (A fokozott érdeklődésre való tekintettel javasoljuk a www.balinthaz.hu-n keresztüli jegyfoglalást!)
Jegyár: 1.500 Ft
Kedvezményes jegyár: (elővételben, Bálint Házi foglalással, valamint nyugdíjasok és diákok számára) 1.200 Ft,
Bálint Kártyával: 1.000 Ft  
garas

Garas Dezsőről saját szavaival:

Szokás: Tudom, és természetesnek tartom, hogy mint minden színésznek, nekem is vannak megkövesedett szokásaim. Modorosság? Mondjuk az a megveszekedettség, hogy gyakran állok zsebretett kézzel. És mégis a zsebemben kotorászok. Valahogy jön vele a lezser, rugalmas tartás, és egy kis zártság, tartózkodás is. Eladjuk a lelkünket az ördögnek...
Hiedelem: A leejtett szerepkönyvre mindig rá kell lépni! Az öltöző minden darabtól mást kíván. A sminkasztalkán a kávéspohár a tükörtől jobbra vagy balra álljon-e? Sorsdöntő kérdés! Ezzel még véletlenül sem szabad ám viccelődni!
Erény (Pisti a vérzivatarban): Amikor a próbák során megakadt bennem valami, és csak a kínkeserves erőlködésre tellett, Örkény egyszer csak azt mondta: nézze, az a baj, hogy maga egyszerre minden akar lenni! Ebbe úgy belerándultam, mint egy áramütésbe. Megértettem, átéreztem. A figyelemfölhívó tanácsra nem tudtam rögtön figuraváltással válaszolni, csak azzal, hogy eltökéltem: átlubickolom ezt a próbaválságot. A szerep, a másik ember, a más ember keresésében azóta is szem előtt tartom e pár szavát, de azt is, hogy a gondból erényt lehet csinálni.

Folytatást itt talál.

süti beállítások módosítása