"Jól esik a visszajelzés" - Pap Vera a Kossuth-díjról

A nehéz női sorsot megjelenítő szerepek hiteles színpadi és filmes megformálásáért, a humoros, groteszk és drámai szerepekben egyaránt emlékezetes, maradandó művészi élményt nyújtó színészi játékáért Kossuth-díjat vehetett át Pap Vera színművész pénteken a Parlamentben.

Kitüntetést kapott többek között Rudolf Péter, Gera Zoltán, Karinthy Márton, Mécs Károly, Oszter Sándor, Schubert Éva és Zsuráfszky Zoltán. A folytatást itt találja.

"Az elismerés mindenkinek fontos. Már 35 éve vagyok a pályán, jól esik a visszajelzés" - mondta Pap Vera az MTI-nek, hozzátéve: a közönség azt hiszi, hogy a színházi szakma csupa fény és pompa. Amikor az előadás végén tapsolnak, az valóban az, a tapsért azonban keményen meg kell küzdeni. A mai celebvilágban a "fény és a pompa" nem a színészeket övezi.

ketten"Pályámon valóban sok nehéz sorsú figurát játszottam el, nyilván hordozok magamban valamit, amitől ezt hitelesíteni tudom" - jegyezte meg Pap Vera. Hozzáfűzte, hogy a humor és a groteszk is nagyon fontos az ember életében, különben nem lehetne elviselni a drámaiságot, az élet drámaiságát sem. Mindkettőre szükség van az egyensúly eléréséhez.

Rengeteg olyan szerepe volt, amelyet szeretett és kedves a lelkének, mindegyik másért volt fontos, más miatt lett az ő "gyereke". Szerepálma soha nem volt, a jó szerepeket szerette. Mint mondta, a rossz szerep megformálásánál küzdeni kell azért, hogy az is jó legyen, tehát ez is, az is kihívás.
Felidézte, hogy eredetileg bohóc akart lenni, de az édesapja lebeszélte erről és arra ösztönözte, hogy szerezzen szakmát. Érettségi után felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol Horvai István és Kapás Dezső növendéke volt. "Nagyon jó képességű, tehetséges osztály volt, szerettük egymást" - emlékezett vissza a színésznő, aki már harmad- és negyedévesként nagy szerepeket kapott, filmen és színházban egyaránt. Játszott például Molnár Ferenc Az üvegcipő és Weingarten A nyár című darabjában.

papveraPap Vera 1979-ben végzett a főiskolán, majd a Vígszínházhoz szerződött, amelynek azóta is tagja. A színésznő az Angi Vera című filmben vált ismertté 1978-ban. Pályafutása alatt a magyar és az egyetemes drámairodalom számtalan szerepét eljátszotta, egyaránt otthonosan mozogva a klasszikus, az abszurd vagy éppen a kortárs drámák világában. Jászai Mari-díjjal 1987-ben ismerték el munkáját, 2001-ben érdemes művész, 2009-ben kiváló művész lett. Pap Verát jelenleg Hadar Galron Mikve című darabjában láthatja a közönség a Vígszínházban.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása