Carmencita Brojboiu tervező kiállítása az OSZMI-ban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház díszlet- és jelmeztervezője, Carmencita Brojboiu színházi munkáiból nyílik kiállítás Budapesten az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet körtermében.

Carmencita1Az OSZMI egyik kiemelt fontosságú programja a határon-túli magyar színházak és alkotóik bemutatása, ennek részeként kerül sor szerdán, március 20-án a kolozsvári színház díszlet- és jelmeztervezőjének kiállítására, amelyet Visky András drámaíró, a színház művészeti aligazgatója nyit meg.


Carmencita Brojboiu, az UNITER (Romániai Színházi Szövetség), a Romániai Képzőművészek Szövetsége, valamint a MENTHOR Kulturális Alapítvány tagja, immár a képző- és  díszítőművészet doktora. Életműve az utóbbi évtizedben összefonódott  a nemzetközi mezőnyben is élvonalban található Kolozsvári Állami Magyar Színház előadásaival. Rang és elismerés illeti a színház sajátos látványvilágának a megteremtéséért, bár ő maga rendkívül szerényen vallja:  „A stílusom az,  hogy önmagam legyek.”


A kiállított díszletek és jelmezek fényt vetnek, hogyan alakult a művész pályája addig,  amíg a kolozsvári sétatéri színházhoz érkezett. Carmencita Brojboiu tervei betekintést engednek különleges műhelytitkaiba, munkáiból végtelen finomság és stílusérzékenység olvasható ki. Alkotásai közül kiválasztásakor igencsak nehéz volt válogatni, mivel  az egymás mellé felsorakoztatott míves tervek formakincse számos új perspektívát vetett fel.

 

A tárlaton egy változatos pálya íve rajzolódik ki, amely bábszínházakon és alternatív táncműhelyeken át vezet Konstancáról Bukarestbe, Angliába, Kolozsváron keresztül Görögországba. Az OSZMI körtermében látható eredeti tervekből, fotókból, plakátokból, jelmezekből és kellékekből összeállított kiállítás az egész életművet bemutatja.
A május 30-ig látható kiállítás kurátora Szebeni Zsuzsanna, az OSZMI munkatársa.

 

süti beállítások módosítása