Új vizsgálatot kértek Filin-ügyben a Nagyszínház művészei

A moszkvai Nagyszínház balett-művészei kedden levélben kérték Vlagyimir Putyin orosz államfőt, hogy rendeljen el új vizsgálatot a művészeti igazgatójukat, Szergej Filint ért savtámadás ügyében, mondván, nem a letartóztatott Pavel Dmitricsenko a tettes, ő csak egy "gyalogáldozat" az ügyben.

A Bolsoj 300 művésze fordult nyílt levélben az orosz államfőhöz, amelyben annak a meggyőződésüknek adtak hangot, hogy Pavel Dmitricsenko csak a rendőrségi nyomás miatt ismerte be a január 17-i támadásban játszott felbujtó szerepét.
A moszkvai rendőrség nem volt hajlandó kommentálni a levelet, amely azt sugallja, hogy az ügyben még további fordulatok állhatnak be. "A vizsgálat következtetései számunkra hevenyészettnek tűnnek, a bizonyíték nem meggyőző, és Pavel beismerése az őt ért kemény nyomás eredménye. Egy tisztességes és elfogulatlan vizsgálatot kérünk a Szergej Filint ért tragédia ügyében" - írták a művészek, és vizsgálóbizottság alakítását kérték az elnöktől a levélben, amelyet más kormányzati illetékeseknek és a Nagyszínház vezetésének is elküldtek.

pavelPavel Dmitricsenkót, a moszkvai Nagyszínház szólótáncosát, Jurij Zaruckijt, a feltételezett elkövetőt és Andrej Lipatovot, aki Zaruckijt a támadás helyszínére szállította, egy hete állította elő a rendőrség a balett-igazgató elleni támadás gyanújával. A férfiak szerdán már beismerő vallomást tettek. Dmitricsenko elmondta, hogy ő rendelte meg a támadást, azzal védekezett, hogy nem ilyen mértékben akart bosszút állni Filinen. Sajtóhírek szerint Dmitricsenko élettársa, Anzselina Voroncova - ugyancsak a Bolsoj szólótáncosa - miatt keveredett konfliktusba a balett-társulat 42 éves művészeti igazgatójával. A támadás közvetlen kiváltó oka állítólag az volt, hogy Filin megtagadta a Hattyúk tavának főszerepét Voroncovától.
Dmitricsenko
 letartóztatásának napján Jevgenyij Szazonov balett-táncos elmondta, hogy a nyomozók a társulat 200 tagját összegyűjtötték, hogy mondják el véleményüket arról, mi is történhetett valójában. A táncosok több mint fele annak a véleményének adott hangot, hogy nem hisz Dmitricsenko bűnösségében.
Kedden a moszkvai Nagyszínház vezetése jelezte, amennyiben Dmitricsenkót felmentik az ügyben, megtarthatja állását a társulatnál.
Anatolij Ikszanov igazgató a társulat tagjainak levelére reagálva sajtóértekezleten jelentette be, hogy mindaddig, amíg nem mondják ki Dmitricsenko bűnösségét, a Rettegett Iván szerepéből közismert táncos a társulat tagja marad. Azt is közölte, hogy osztja a társulat véleményét arról, hogy a nyomozás elfogult lehet.
Az orosz belügyminisztérium kedden közleményben közölte, hogy a rendőrség tisztességes vizsgálatot fog folytatni.

süti beállítások módosítása