Lear király készül Békéscsabán

Az idei évad egyik legnagyobb kihívásának, Shakespeare Lear királyának olvasópróbáján van túl a Békéscsabai Jókai Színház társulata. A drámairodalom egyik legnehezebb darabját a Nagy-Britanniából érkező Chris Rolls rendezésében mutatja be a teátrum április 19-én. 

A Jókai Színház ajánlója:
Miért olyan nehéz darab a Lear király? Talán mert a legelemibb, legalapvetőbb kérdéseket feszegeti, mint „Mit jelent embernek lenni?”, vagy „Van-e Isten?”. Shakespeare zsenialitása, hogy szövegei mind a mai napig élő, flexibilis szövegek, mondanivalója pedig egyetemes és időtlen.

lear király 2013 Ignácz Bence 002

Az április 19-én bemutatásra kerülő előadásra neves alkotógárda érkezik Nagy-Britanniából: Chris Rolls rendező a brit Nemzeti Színházban, a Royal Shakespeare Company-ben és a Royal Opera House-ban, valamint a világ számos pontján – Moszkvában, Bankokban, Szingapúrban - szerzett magának szakmai nevet, elismerést prózai előadásaival és operarendezéseivel.

lear király 2013 Ignácz Bence 007

Sean Crowley, aki a produkció látványvilágáért felelős, a wimbledoni művészeti iskola elvégzése után filmek, operák, színházi előadások, televíziós műsorok díszlet- és jelmeztervezőjeként vált ismertté, az elmúlt 11 évben Wales egyik legtermékenyebb tervezője: több mint 150 alkotás dicséri a keze nyomát Nagy-Britannia- és Európa-szerte.

lear király 2013 Ignácz Bence 015

"A békéscsabai Lear király egy ipari, gyári közegben játszódik majd, ahol alvilági kapcsolatok rajzolódnak ki. Fontos eleme lesz az előadás játékterének három függöny, amelyeket vetítésre is használnak, valamint hat darab speciális lámpa, amelyek különböző mozgásos látványeffektek eszközéül is szolgálnak. A kosztümök ehhez kapcsolódóan egy elegáns, gazdag világot sugallnak majd, a szereplők legfontosabb kelléke a pisztolyokból és késekből álló fegyverzet lesz. A néhány, ám annál hangsúlyosabb bútor klasszikus stílusban ellenpontozza majd a játéktér modernségét" – mondta el Sean Crowley az olvasópróbán.

lear király 2013 Ignácz Bence 029

„Néhányan azt mondják, ezt a darabot lehetetlen megcsinálni... És nekünk öt hetünk van rá… És én angolul beszélek…” – vette át a szót Chris Rolls rendező, aki különleges produkcióra számít. Mit jelent embernek lenni? Mi marad egy emberi lényből, ha mindenét elveszik? Hogyan tudunk egymással emberként viselkedni? Hogyan lehet egy olyan világban élni, ahol nincsen Isten? Ezekre és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ a társulat Rolls vezetésével.

lear király 2013 Ignácz Bence 004

Lear király szerepében Kovács Frigyes Jászai Mari-díjas színész-rendezőt láthatjuk, akit Az öreg hölgy látogatása című Dürrenmatt-dráma rendezőjeként ismerhetett meg a békéscsabai közönség. Regan szerepében tér vissza a színpadra Dobó Kata, Cordeliát pedig Babócsai Réka alakítja majd, akit egy több fordulós casting során választott ki a rendező.

Fotók: Ignácz Bence /A-Team

süti beállítások módosítása