Nem fél visszatérni a Bolsoj balett-igazgatója

Nem fél visszatérni munkahelyére a moszkvai Nagyszínház balett-társulatának művészeti igazgatója, aki élete végéig viselni fogja arcán a január 17-i savas támadás nyomait és talán sosem nyeri vissza látását a jobb szemére.

"Nem éreztem, és most sem érzek semmiféle félelmet. Mihelyst újra látok, visszatérek a Bolsojba, hogy tovább végezzem a munkámat" - mondta Szergej Filin a németországi Aachen egyetemi klinikáján egy, a Rosszija 24 orosz tévécsatornán élőben sugárzott pénteki sajtókonferencián, amelyen tájékoztatták a nyilvánosságot a táncművész egészségi állapotáról.
Martin Hermel szemspecialista elmondta, hogy Filin bal szemével már valamivel jobban lát, azt azonban lehetetlen megjósolni, hogy súlyosabban sérült jobb szemére visszanyeri-e a látását, és ha igen, milyen mértékben. "Reméljük, hogy a páciens visszanyeri a látását annyira, hogy normális életet élhessen és visszatérhessen hivatásához" - mondta.

Az orvos hangsúlyozta, hogy szemei még hónapokig tartó kezelésre szorulnak, és legalább egy évig eltart az arcbőr rekonstrukciója is. Hermel szerint a támadásban a felszínen és mélyebb rétegekben is megsérült a művész mindkét szeme, és noha már több műtétet is végeztek, még "bonyolult és hosszadalmas" kezelésre lesz szükség.

filinNorbert Pallua plasztikai sebész elmondta, hogy mivel a Filin arcára locsolt sav roncsolta az arcbőr minden rétegét, a balettigazgatónak tartósan megmaradó sebhelyekkel kell számolnia, és valamilyen mértében élete végéig viselni fogja a támadás nyomait.
A 42 éves balett-igazgató a fejét szinte teljesen bebugyolálva, sötét szemüveggel jelent meg a sajtótájékoztatón, az elsőn, amelyet a kórházi kezelés kezdete óta tartottak. Szemüvege mögött szünet nélkül törölgette a szeme alját egy kendővel.
Filin azt mondta, hogy telefon útján napi kapcsolatban áll helyettesével, és annak ellenére sem fél visszatérni a társulathoz, hogy az arcát súlyosan roncsoló savas támadás mögött a hírek szerint a színházon belüli eldurvult rivalizálások állnak.
A legtekintélyesebb oroszországi színház művészeti igazgatója elleni támadásra a rendőrségi nyomozás szerint a világhírű teátrum egy ünnepelt, de hírhedten törtető szólótáncosa, Pavel Dmitricsenko adott megbízást; rajta kívül letartóztatták a merénylet végrehajtóját, egy "hivatásos" bűnözőt, és egy harmadik férfit is, aki a támadót fuvarozta.

süti beállítások módosítása